Disse kommuner har landets dygtigste skoleelever - og dårligste

Flere nordsjællandske kommuner ligger helt i top, når det gælder afgangselevernes karaktergennemsnit. På den københavnske vestegn er billedet det stik modsatte.

Der er næsten 2,5 karakterer i forskel på gennemsnittet, når man sammenligner de kommuner, hvor folkeskolernes afgangselever klarer sig bedst og dårligt.

Det viser tal fra årets afgangsprøver i folkeskolen, som Undervisningsministeriet har offentliggjort.

Landets dygtigste elever finder man i kommunerne Hørsholm og Lyngby-Taarbæk. Her kan man bryste sig af et karaktergennemsnit på 8,6.

Det glæder Niels Lundshøj (Soc.dem), formand for Børne- og Skoleudvalget i Hørsholm.

- Jeg er meget stolt over det flotte resultat, eleverne har opnået. At eleverne præsterer så flot, er først og fremmest, fordi de er dygtige, og fordi vi har nogle rigtig gode skoler med dygtige medarbejdere, som sikrer et højt fagligt niveau, siger han i en pressemeddelelse.

Dukse i Lorryland

Kigger man nærmere på gennemsnittet i landets 98 kommuner, er top 20 domineret af 16 kommuner fra TV 2 Lorrys sendeområde.

I toppen af listen finder man udover de to førnævnte kommuner også Rudersdal, Gentofte og Allerød.

Omvendt består bunden af listen af en mere broget skare, hvor Københavns vestegn er repræsenteret ved kommunerne Brøndby, Albertslund og Ishøj.

Brøndby skraber bunden

Med et karaktergennemsnit på 6,2 klarede Brøndby Kommunes skolelever sig dårligst til folkeskolens afgangsprøve – kun overgået på landsplan af ø-kommunen Samsø, hvor eleverne havde et gennemsnit på 6,0.

Til sammenligning lå karaktergennemsnittet på landsplan på 7,4.

- Det springer mig i øjnene, at der er så stor forskel på karaktererne kommunerne imellem ved årets prøver, har børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (Soc.dem) tidligere udtalt i en pressemeddelelse fra hendes ministerium. 

- Det er en mærkesag for regeringen, at det ikke er, hvor du er født eller af hvem, der skal afgøre dine fremadrettede muligheder. Derfor vil vi også fra regeringens side have fokus på, hvordan vi kan mindske betydningen af bopæl og social baggrund, tilføjer ministeren. 

TV 2 Lorry har kontaktet Brøndbys socialdemokratiske borgmester Kent Max Hagelund for en kommentar, men han er endnu ikke vendt tilbage.

Nedenfor kan du se, hvordan eleverne i din kommune klarede sig til folkeskolens afgangsprøve i år.*

Karaktergennemsnit ved folkeskolens afgangsprøver

Kommune Gennemsnit
Hørsholm 8,6
Lyngby-Taarbæk 8,6
Gentofte 8,5
Allerød 8,4
Rudersdal 8,4
Fredensborg 8,2
Frederiksberg 8,2
Furesø 8,2
Gladsaxe 8
Dragør 7,8
Hillerød 7,8
Roskilde 7,8
Solrød 7,8
København 7,7
Egedal 7,6
Gribskov 7,6
Ballerup 7,5
Helsingør 7,5
Greve 7,4
Herlev 7,4
Køge 7,4
Hvidovre 7,3
Tårnby 7,3
Vallensbæk 7,3
Høje-Taastrup 7,2
Lejre 7,2
Rødovre 7,2
Frederikssund 6,9
Stevns 6,9
Glostrup 6,7
Halsnæs 6,7
Ishøj 6,7
Albertslund 6,5
Brøndby 6,2

* Gennemsnittet i folkeskolens afgangseksamen udregnes for elever i 9. klasse med en karakter i alle obligatoriske prøver. Specialklasseelever og privatister indgår ikke. Tallene for 2018/2019 indeholder ikke resultater fra sygeprøver. Kilde: Undervisningsministeriet.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik