Disse fiskeretter spiser dine naboer mest

En ny undersøgelse afslører København og omegn, samt Nord- og Østsjællands mest populære fiskeretter.

Laks og sushi er ikke så ringe endda, mener borgerne i TV 2 Lorrys område. Og så er der en klar sammenhæng mellem alder og kærligheden til makrel i tomat.

Det viser en ny undersøgelse, som projektet FiSK har lavet. I alt 7.168 danskere på tværs af landet har besvaret spørgsmål om deres fiske-spisevaner.

Formålet er at finde ud af, hvilke fiskeretter jyderne, fynboerne, sjællænderne og Københavnerne er mest glade for.

quote Hvis det eneste fisk man kan lide er en fiskefilet med panering, så er det stadig bedre end ingen fisk

Stine Vuholm, forsker bag projekt FiSK

Og her tegner der sig et klart billede.

Laks og sushi hitter i Lorrys områder

Til aftensmaden er laks en klar favorit. I København og omegn samt Nord- og Østsjælland er henholdsvis 40 og 41 procent af de fiskeretter, der bliver sat på middagsbordet nemlig laks. Dernæst kommer sushi på henholdsvis 15 og 13 procent.

De tal viser med al tydelighed, at de mest sushielskende mennesker bor i København og omegn.

Fiskefilet står for 11 procent af de serverede fiskeretter i København og omegn samt Nord- og Østsjælland og lander derfor på en tredjeplads.

Landkort der viser regionale forskelle på hvilke fiskeretter folk oftest spiser til aftensmad.
Landkort der viser regionale forskelle på hvilke fiskeretter folk oftest spiser til aftensmad.
Foto: Projekt FiSK / Københavns Universitet

På fjerdepladsen kommer stegt rødspætte med 4 procent. På billedet er det dog tydeligt, at Københavnerne samt nord- og østsjællænderne er dem, der prioriterer stegt rødspætte lavest på listen.

Alderen og makrel i tomat hænger sammen

Ser man på frokostmåltidet, så er makrel i tomat generelt set danskernes fiske-favoritspise. 33 procent af børn og 28 procent af voksne foretrækker nemlig makrel i tomat som deres fiskepålæg.

Og den generelle glæde for makrel i tomat overrasker forskerne bag projekt FiSK.

- Undersøgelsen bekræfter tanken om, at børn er særdeles glade for makrel i tomat, men vi havde ikke nødvendigvis forventet, at det også var det hyppigst spiste fiskepålæg blandt voksne. Men det er godt, for makrel er en fed fisk, rig på omega-3 fedtsyrer og er derfor sund at spise, siger Stine Vuholm, der er en af projektets forskere og ph.d.-studerende på Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet.

quote Hvis man ikke overholder Fødevarestyrelsens anbefaling, er det især vigtigt at spise fed fisk

Stine Vuholm, forsker bag projekt FiSK

Forskerne gjorde også en pudsig opdagelse.

Resultatet viser nemlig, at der er en klar sammenhæng mellem alder og kærligheden til makrel i tomat.

Diagram over aldersfordelingen mellem dem der spiser makrel i tomat og sild.
Diagram over aldersfordelingen mellem dem der spiser makrel i tomat og sild.
Foto: Projekt FiSK / Københavns Universitet

I aldersgrupperne der omfatter alle mellem 1 år og 35 år vinder makrel i tomat stort som yndlings fiske-pålæg. Fra 36 år og opefter begynder flere og flere at foretrække sild frem for makrel i tomat. Og det tal er stødt stigende. I aldersgruppen 66-75 år foretrækker næsten 40 procent sild, mens 13 procent foretrækker makrel i tomat.

Fisk er sundt

Fisk indeholder mange vigtige vitaminer og næringsstoffer, forklarer Stine Vuholm. Særligt er fisk en vigtig kilde til omega-3 og D-vitamin, som kroppen har brug for og som kan være svære at få fra andre fødevarer. Men om det lige er laks eller stegt rødspætte, man holder mest af, er faktisk ikke det vigtigste. Det er i stedet vigtigt, at mennesker spiser forskellige typer fisk ifølge Stine Vuholm.

- Undersøgelsen viser, hvad folk spiser mest derhjemme, men vi håber, at folk varierer deres fiskeindtag. Den sundeste fisk er det, vi kalder fed fisk, som makrel, laks, ørred og sild. Hvis man ikke overholder Fødevarestyrelsens anbefaling, er det især vigtigt at spise fed fisk, oplyser Stine Vuholm.

Fødevarestyrelsens anbefaling

Fødevarestyrelsen har to forklaringer på, hvor meget fisk man skal spise.

  • Sundhedsstyrelsen angiver på den ene side anbefalingen i gram. Et menneske skal spise mindst 350 gram fisk om ugen, hvoraf mindst 200 gram skal være fed fisk.
  • På den anden siden angiver Sundhedsstyrelsen anbefalingen i frekvenser. Et menneske skal spise fisk til aftensmad to gange om ugen og som pålæg flere gange ugentligt.

Og selv fisk der umiddelbart synes usundt, f.eks. en fiskefilet med panering, er ifølge Stine Vuholm stadig bedre end ingen fisk.

- Det er vigtigt at spise fisk, så spis de fisk, som I kan lide. Men det er selvfølgelig bedst at spise en fiskefilet uden panering. Det er selve fisken, der er sund. Ikke det, der omgiver den, siger Stine Vuholm.

At spise fisk forebygger hjertekarsygdomme og hjertedødelighed, og derfor er det ifølge Stine Vuholm vigtigt at bestræbe sig på at følge anbefalingen. Og derfor er det også et problem, når danskerne ikke spiser nok fisk.

Danskerne spiser ikke nok fisk

FiSK-projektets undersøgelser viser også, at danskerne slet ikke spiser nok fisk. Det er nemlig kun 17 procent af børn og 11 procent af voksne, som får den mængde fisk, som Fødevarestyrelsen anbefaler.

- Ifølge de undersøgelser vi foretog, er der ikke mange, som lever op til anbefalingerne. Det ville derfor være rigtig fint med nogle initiativer, der øger fokus på fiskeindtaget, så flere når op på det anbefalede. Vi så i undersøgelsen, at det særligt er de 18-45 årige, der er langt fra anbefalingerne, så det ville være fint at sætte øget fokus på den gruppe, siger Stine Vuholm.

Undersøgelsen viste også, at det, som folk synes er værst ved at spise fisk, er, at fisk simpelthen er for dyrt og så tilstedeværelsen af fiskeben.

Fakta om projekt FiSK

  • FiSK er et 3-årigt partnerskabsprojekt udviklet i samarbejde med Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet og de fire danske akvarier: Kattegatcenteret, Nordsøen Oceanarium, Fiskeri-og søfartsmuseet og Den Blå Planet.
  • Projektet er finansieret af Nordeafonden.
  • Undersøgelsen er baseret på 7.168 danskere. 
  • Formålet med FiSK er at bidrage til at fremme sundhed, trivsel og gode liv blandt danskerne ved at udfylde hullerne i viden om fisk og sundhed.
  • Til FiSK-projektet bruges metoden citizen science, som er en type forskning, hvor borgerne inddrages aktivt i udvikling af ny viden.
  • I februar 2017 blev en udstilling åbnet på akvarierne, hvor besøgende kunne svare på spørgsmål om deres fiskeindtag.

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik