Direktører i regionerne får skjulte millionbonusser

En række direktører i regionerne bliver belønnet med millioner, fordi de er ansat på åremål. Det betyder, at de får en stor fratrædelsesgodtgørelse - også selv om de beholder deres job. Det viser aktindsigter fra landets fem regioner. Det skriver metroxpress.

I Region Midtjylland har regionsdirektør Bo Johansen fået knap 1,1 million kroner i fratrædelse i 2012, selv om hans aftale blev forlænget med tre år, og koncerndirektør Morten Rand Jensen fra Region Hovedstaden kunne sidste år hæve næsten 3,5 millioner kroner i årsløn takket være en godtgørelse på knap 1,5 millioner kroner. Han kan ydermere se frem til næsten en halv million ekstra i fratrædelse, når hans aftale udløber til sommer, mens Bo Johansen får 1,1 million kroner til efteråret.

Men den type ordninger er en uskik, mener Kjeld Møller Pedersen, professor i sundhedsøkonomi ved SDU.

»Det undrer mig, at de får udbetalt de høje aftrædelsesbeløb, selv om de bliver i samme stilling eller skal på pension. Aftrædelsesbeløbet er jo tiltænkt sådan, at man skal have mulighed for at optjene en indtægt i perioden, inden man får et nyt job,« siger han til metroxpress.

I Region Hovedstaden fik koncerndirektør Svend Hartling tilmed 1,3 millioner kroner i 2012 for at lade sig genansætte i samme stilling. Denne gang blot på en kontrakt uden en ny godtgørelse i fremtiden.

Region Sjælland er faktisk den eneste region, der aldrig har ansat direktører på åremål.

»Problemet med åremål er to ting. Det kan blive utrolig dyrt for arbejdsgiverne, og det bliver et kunstigt ledelsesforløb, at du ved præcist, hvor længe chefen er ansat. Du ser heller ikke åremål i det øvrige erhvervsliv,« siger Jens Andersen, administrerende direktør i Region Sjælland.

Men det kan være slut med, at nye regionsdirektører får millioner i fratrædelsesgodtgørelser uden at gå af.

»Når vi næste år skal forhandle overenskomster, er det ét af de krav, der vil stå højt på listen i forhold til forhandlingerne,« svarer Anders Kühnau,

Regionernes chefforhandler for overenskomster, på metroxpress' spørgsmål om, hvorfor regionernes direktører får millioner i fratrædelsesordninger, selv om direktørerne for eksempel ikke fratræder, men forbliver i nøjagtigt samme stilling.

»Vi ønsker at afskaffe, at regionale medarbejdere uanset lønniveau får en fratrædelsesgodtgørelse, hvis de ansættes i en åremålsstilling,« siger han.

Ifølge Anders Kühnau vil han afskaffe udbetalingerne til nye direktører, mens de nuværende beholder ordningen:

»Vi kan ikke afskaffe dem i morgen, da de er en del af gældende lønvilkår for de medarbejdere, der er omfattet.«


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik