01:45

Fiskeørne i Gribskov er nu gået live på webcam

For første gang i Danmark kan du følge hverdagen og livet i reden hos fiskeørneparret i Gribskov. Det eneste ynglende par på Sjælland.

- Det er helt fantastisk at kunne se livet så tæt på hos fiskeørnene. Især hvis det kombineres med helhedsoplevelsen ude i naturen fra udkigspunkterne, siger Luise Ekberg, redekoordinator i Projekt Ørn hos Dansk Ornitologisk Forening Nordsjælland.

 I år har foreningen sammen med Naturstyrelsen sat et webkamera op ved siden af parrets rede. Den er monteret i en metal-arm og parret har ikke taget notits af den mærkelige "gren" ved siden af reden, ser det ud til.

I år kom den første fiskeørn tilbage den 2. april. Den 4. april så vi for første gang begge fiskeørnene i reden og den første parring. 

Der ventes unger i reden

Hverdagen hos parret tyder på, at der også kommer unger i reden i år.

Følger man med, kan man se gode tegn på at parret pønser på en famileforøgelse.

- Vi kan se, de parrer sig. Mange gange om dagen, faktisk. Og vi kan se, at hannen bruger meget tid på at flyve ud og fange fisk og lægge dem i reden. Han vil gøre indtryk på hunnen og vise hende, at han skam kan forsørge familien, siger Luise Ekberg. 

Læs også Føler sig som plejemor for fiskeørne

Fiskeørnene byggede i sommeren 2011 et stor flot rede i Vandmosen i Gribskov. Et område der er lukket ned af Naturstyrelsen mens de yngler.

Der er adgang forbudt nær reden mellem1. april og 31. august . Trods afspærringen er der dog mulighed for at opleve fiskeørnene, når de flyver til og fra reden. 

Håber live-kameraet vil give beskyttelse af fuglene

-Det er fascinerende at kunne følge med så tæt på for os alle. Også hvis man ikke er fugleinteresseret. 

- Jeg håber at billederne fra live-kameraet vil vække en passion hos folk, der så vil få lyst til at være med til at sørge for, at vi beskytter fuglene i fremtiden, siger siger Luise Ekberg til TV 2 Lorry. 

Hun opdagede selv parret som det andet ynglende par i Danmark for seks år siden.

Fiskeørnene i Gribskov er de eneste, der yngler her på Sjælland. Og mens de yngler, skal man holde afstand til reden.

- Jeg er ofte selv der ude, siger siger Luise Ekberg, - Jeg vil gerne fortælle folk om fiskeørnene og deres liv. Og så kan jeg vise dem hvor fantastisk det er, at opleve den smukke fugl i dens rette element. Det giver mig en ro og en helhedsoplevelse at se dem og andre dyr, fortæller hun.

På Naturstyrelsens hjemmeside kan du se et kort med udsigtspunkter.