Diarré og blødninger: Ny app skal hjælpe tarmpatienter med at styre sygdomme

Nordsjællands Hospital vil nu tilbyde en web-app og webstuegang ud til hele patientgruppen, der følges på Gastromedicinsk Ambulatorium.

Mavesmerter, kronisk diarré og træthed er hverdagen for tusindvis af danskere, der lider af inflammatoriske tarmsygdomme, men nu er Nordsjællands Hospital i gang med at benytte en app, der skal give både patienter og hospitalet mulighed for at tage sygdomsudbrud i opløbet.

Det er professor og overlæge Pia Munkholm, der over en årrække har udviklet og testet appen med en række samarbejdspartnere og ikke mindst mere end tusinde patienter. Hendes arbejde betyder nu, at Nordsjællands Hospital er klar til at rulle en web-app og webstuegang ud til hele patientgruppen, der følges på Gastromedicinsk Ambulatorium.

Om inflammation i tarmene

Symptomerne på inflammation i tarmen kan være mavesmerter, blodig diarré, vægttab, feber og træthed.

Sygdommen kan holdes i ro med medicin, bestemte diæter og i nogle tilfælde kirurgi.

Cirka 60.000 danskere har lidelsen, der kan være svært invaliderende i hverdagen.

- Vi er så glade for at kunne tilbyde alle vores patienter den mulighed for at få kontrol over deres sygdom. For mange er sygdommen næsten invaliderende, men med en simpel app, kan du som patient nu selv følge symptomerne, og kontakte ambulatoriet for råd i god tid, siger professor Pia Munkholm i en pressemeddelelse fra Nordsjællands Hospital.

En simpel app med trafiklys

Det drejer sig i første omgang om cirka 2.000 patienter med Crohns sygdom og colitis ulcerosa, der nu kan følge og i sidste ende styre deres tarmsygdomme, så sygdommene og deres symptomer kan holdes nede, hvis de følges tæt og den løbende behandling reguleres i tide.

- Vi er så glade for at kunne tilbyde alle vores patienter den mulighed for at få kontrol over deres sygdom. For mange er sygdommen næsten invaliderende, men med en simpel app, kan du som patient nu selv følge symptomerne, og kontakte ambulatoriet for råd i god tid, siger Pia Munkholm.

Appen fungerer på den måde, at patienterne bliver vist et simpelt ”trafiklys” – grøn, gul eller rød – der viser, om deres betændelse i tarmene er i fare for at blusse op eller allerede er i svær aktivitet. Herefter kan de over mail eller telefon kontakte ambulatoriet i Nordsjælland for at høre, hvad der skal gøres. Om det kan slås ned med medicin, eller om det er nødvendigt at besøge hospitalet.

Professor og overlæge Pia Munkholm fra Nordsjællands Hospital har over en årrække arbejdet på en app, der hjælper tarmpatienter med at holde øje med sygdomme og symptomer.
Professor og overlæge Pia Munkholm fra Nordsjællands Hospital har over en årrække arbejdet på en app, der hjælper tarmpatienter med at holde øje med sygdomme og symptomer.
Foto: Nordsjællands Hospital

- De tilbagemeldinger vi har fået fra vores patienter, der allerede har app’en er entydigt positive. Det handler om, at få noget kontrol og en hverdag tilbage, for i dag bruger både patienter og samfund mange ressourcer på at behandle sygdomsudbrud ambulant og ved indlæggelser, der kunne være undgået, siger Pia Munkholm.

Appen er udviklet af Pia Munkholm på Nordsjællands Hospital, mens en del af appen er udviklet i et samarbejde med norske Calpro A/S.

Det er dog ikke den første app, man har haft held med på Nordsjællands Hospital i år. For nylig lancerede man også en app, der gør det muligt for patienter at få informationer fra sygehuset på en overskuelig måde.

 

Hvad er Crohns sygdom?

Crohns sygdom er en kronisk betændelsestilstand, som i perioder giver mavesmerter og diarré samt vægttab, afløst af perioder med få eller ingen symptomer. Sygdommen rammer typisk det sidste stykke af tyndtarmen (ileum) og/eller tyktarmen (colon), men kan ramme hele mavetarmkanalen.

De syge steder i tarmen bliver røde og hævede, og der kan komme sår, som undertiden bløder. Når betændelsestilstanden heler, kommer der ardannelse, som kan give forsnævringer af tarmen. Man kan ikke helbrede Crohns sygdom, men generne kan dæmpes, og tiden mellem opblussen af symptomer kan vare flere år.
Kilde: Netdoktor.dk

Hvad er Colitis ulcerosa?

Colitis ulcerosa (på dansk blødende tyktarmsbetændelse) er en sygdom med betændelsesforandringer i tyktarmens slimhinde, som over 20.000 danskere har. Betændelsen starter altid ved endetarmen og kan derfra strække sig et varierende stykke op i tyktarmen.

Betændelsen kan i nogle tilfælde involvere hele tyktarmen, men de fleste personer med sygdommen har kun betændelse i endetarmen eller den nederste del af tyktarmen. Betændelsen skyldes ikke en infektion med bakterier eller lignende og colitis ulcerosa sidder aldrig i tyndtarmen.
Kilde: Netdoktor.dk

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik