FOTO: TV 2 Lorry

Diabetespatienter venter op til et år på kørekortet

Fornyelse af kørekort kan være en langvarig proces, når man har diabetes. Nogle diabetespatienter venter halve til hele år.

Jan Kamprad bor i København og har kørt taxa i over 30 år. han har diabetes, og skal forny sit erhvervskørekortet hvert femte år.

Tidligere kunne fornyelsen klares på omkring en måned for diabetespatienter. Nu tager det op imod et år.

 - Det er jo vanvittigt, at sagsbehandlingen skal tage så lang tid, siger Jan Kamprad til Tv 2 Lorry.

 

Han har type 2 diabetes og har været i behandling i over 10 år. Sukkersygen er under kontrol, og han er udemærket i stand til at udføre sit arbejde som taxachauffør. Men ventetiden på kørekortet er lang, og mens han venter må han nøjes med et midlirtidigt kørekort, som kun er gyldigt i tre måneder ad gangen. Hele hans beskæftigelse er bundet op på at have et kørekort, og den ekstra ventetid betyder både ekstra udgifter og stor usikkerhed.

- Det her giver en masse utryghed, siger han.

Problemet med det midlertidige kørekort er, at han fx ikke kan køre taxa til Tyskland eller Sverige med det midlertidige kørekort.

Hos diabetesforeningen kender man udemærket problematikken, og her har man talrige sager liggende, der ligner Jan Kamprads.

Og hos Danske Busvognmænd er kredsformand for Sjælland, Lolland og Falster bekymret: 

 - Man er meget afhængig af, at sagsbehandlingstiden. Det giver naturligvis en usikkerhed at man ikke kan opretholde sit indkomstgrundlag, og det kan jo betyde, at der er nogle, der skal ud og finde nyt job. Det undrer mig, at man tilsidesætter lægelige erklæringer. Når man har en lægeerklæring, kan man ikke helt forstå at det skal gå så langsomt, lyder det fra kredsformand Carsten Rasmussen.