DF vil rive Vikingeskibsmuseet ned og opføre et nyt

I Roskilde vil Dansk Folkeparti bygge et nyt Vikingeskibsmuseum, hvor det gamle er placeret. Kulturministeren afviser at tage stilling på nuværende tidspunkt.

Vikingeskibsentusiaster og museumsfolk måtte se uroligt til, da stormen Bodil sendte dundrende bølger mod Vikingeskibets facade i december 2013.

Stormen tog hårdt på det allerede hårdt ramte museum, hvor saltvand fra fjorden siver op i bygningen og ødelægger armeringen i betonen.

Vikingeskibsmuseet har i en række år forsøgt at finde de 75 millioner kroner, det vil koste at renovere.

Men nu foreslår Dansk Folkeparti i stedet, at der bygges et helt nyt vikingeskibsmuseum, hvor det gamle er placeret.

Også Roskildes borgmester er positiv over for tanken om et helt nyt museum.

- Jeg ser meget positivt på Dansk Folkepartis forslag, der planmæssigt og økonomisk giver mulighed for at fastholde og udvikle Vikingeskibsmuseet som en international topattraktion. Realiteten er, at bygningen ikke kan modstå havet og klimaændringer, og 10 års ihærdigt arbejde har ikke givet muligheder for finansiering af en renovering, siger borgmester Joy Mogensen, i en pressemeddelelse.

 
 
Foto: Werner Karrasch/Vikingeskibsmuseet i Roskilde

Joy Mogensen er desuden bestyrelsesformand for Vikingeskibsmuseet.

Hun mener, at det vigtigste er, at der bliver passet godt på de fem vikingeskibe, og at den tusindårige historie om Danmark som vikingenation fortsat bliver formidlet.

- Derfor er forslaget om af fredning af den eksisterende museumshal og statslig medfinansiering af et nyt moderne museum i Roskildes unikke museumshavn en rigtig god mulighed for at sikre skibene og udvikle oplevelsen af dem, siger hun i pressemeddelelsen.

Det nuværende museum er fra 1963 og  tegnet af professor Erik Christian Sørensen.

Trods sin fejlkonstruktion er det nuværende vikingeskibsmuseum fredet, og Kulturministeren skal derfor ophæve fredningen af bygningen, før et nyt museum kan blive en realitet. 

Kulturministeren afviser dog at tage stilling til Dansk Folkepartis forslag på nuværende tidspunkt.

- Det er en kendt sag, at Vikingeskibsmuseets store bygning kræver massiv istandsættelse. Om DF’s forslag er den eneste og bedste løsning på det problem, vil jeg nødig afgøre. Ideen om at tage penge fra andre dele af kulturlivet må i øvrigt stå helt for DF’s egen regning, siger Bertel Haarder, Venstre, i et skriftligt svar til Politiken.

Dansk Folkeparti foreslår, at staten over tre år giver 100 millioner kroner til et tidssvarende museum, mens Roskilde Kommune betaler 25 millioner kroner og mellem 125 og 175 millioner kroner skal findes hos fonde.

Om Vikingeskibsmuseet

- Vikingeskibsmuseet er en 3-stjernet Michelin turistattraktion, som med udgangspunkt i de 5 vikingeskibe forsker og formidler omkring dansk vikingekultur. 3 Michelin-stjerner tilkendegiver, at museet er en rejse værd i sig selv.

- Cirka 70 procent af museets besøgende er udenlandske. 

- De fem vikingeskibe er nationale klenodier, der skal bevares i sikre rammer, hvilket den nuværende hal ikke fortsat kan forventes at leve op til. 

Kilde: Vikingeskibsmuseet i Roskilde

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik