DF ønsker svensk model: Lasershow skal erstatte fyrværkeri

Der bør kunne laves et alternativ til farlig krudt, lyder det fra Dansk Folkepartis Finn Rudaizky i København.

En del danskere har traditionen tro startet 2018 i sygesengen, og særligt i Region Hovedstaden har man haft travlt på skadestuerne. 

I alt er det blevet til 487 udrykninger nytårsnat samt 74 af landets samlede 117 fyrværkeriskader, og det er simpelthen så mange, at man bør gøre noget ved det. 

Sådan lyder budskabet fra Dansk Folkepartis Finn Rudaizky, der sidder i Københavns Kommunes teknik- og miljøudvalg. 

- Jeg synes, at rigtig meget taler for, at skaderne skal reduceres kraftigt, og jeg hilser alle initiativer velkomne, siger han til TV 2 Lorry. 

Faktisk så han gerne krudtet helt forbudt, men han understreger, at det er hans personlige holdning, da det ikke er noget, han har diskuteret med sine partifæller.

Laser kan være et brugbart alternativ

Fyrværkeri må bruges i Danmark fra 27. december til 1. januar. Det er Sikkerhedsstyrelsen, der er myndighed på området og dermed Folketinget, som skal lave et egentligt forbud mod raketter. 

Finn Rudaizky så dog gerne, at man gav københavnerne et alternativ til det farlige krudt nytårsaften, hvilket man blandt andet har gjort i de to svenske kommuner Lidköping og Boden.

Her har man erstattet de høje brag med et stort lys- og lasershow for indbyggerne. 

- Det er sjældent, jeg er enig i noget, der kommer fra Sverige. Det vil sikkert møde modstand, for fyrværkeri er festligt, men prisen er for høj. Ikke i kroner, men i helbred, siger han til TV 2 Lorry.

Tror du, at københavnerne ville gå til et lasershow, hvis de samtidig kan stå ved søerne og se på rigtig krudt?

- Ja. Det er jo en begivenhed i sig selv, så det kunne da godt være en mulighed og et nyt alternativ. I gamle dage var Tivolis fyrværkeri også en større begivenhed, men nu begynder folk selv at skyde større og større raketter og kanoner af. 

Radikale ønsker sikkerhedszoner og oplysning

Et alternativ til nytårskrudt hilses også velkommen hos flere andre politikere i Københavns Borgerrepræsentation. 

Radikale Venstres gruppeformand Mette Annelie Rasmussen er ikke forskrækket overfor idéen om laser, som hun siger.

Ellers kunne man i kommunen forsøge sig med såkaldte sikkerhedszoner, foreslår hun:

-  Vi må lytte til eksperterne, før vi gør noget. Men man kunne eksempelvis henstille til, at der var et område ved søerne, hvor man udelukkende kiggede på krudt, og så et område til dem der vil skyde. Fyrværkeriet er jo faktisk også flottere, når man står et stykke derfra, siger hun. 

Et egentlig forbud mod krudt ville være for drastisk, tilføjer hun:

- Skaderne sker primært for mænd uden sikkerhedsbriller, som er for tæt på. Så jeg tror, vi kan komme langt med oplysning. Bare fordi vi har haft kampagner før, må man ikke glemme at oplyse og tale direkte til den her gruppe, som muligvis ikke ser Danmarks Radio eller TV 2 Lorry. Der kan vi nok komme langt. 

Forvaltning kan ikke forbyde fyrværkeri

Nogenlunde samme udmelding giver Socialdemokraternes Niels E. Bjerrum på mail:

-  Jeg tror ikke umiddelbart, at et forbud er løsningen. Men at vejen frem er information og regulering af, hvad der kan købes hvornår, skriver han.

- Men hvis det kan kombineres med, at nogen tager initiativ til et supplerende lasershow, så er det helt fint med mig. 

I forvaltningen under teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen oplyser man, at der ikke umiddelbart er mulighed for direkte at regulere på kommunalt plan, hvor man kan forbyde fyrværkeri. Derfor ønsker man ikke at udtale sig, før man eventuelt har undersøgt sagen og mulighederne nærmere. 

Konservatives gruppeformand på Københavns Rådhus Jakob Næsager kan ikke umiddelbart se idéen i de nye forslag:

- Mange af skaderne er sket med lovligt fyrværkeri, så zoner løser næppe dette problem. Jeg tvivler på, at kravet om kun at affyre fyrværkeri affyringszoner vil blive respekteret. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik