DF mister stor profil efter valgdukkert

Dansk Folkeparti blev af en valgets helt store tabere. I Københavns Storkreds mister partiet en af deres mest kendte profiler.

Onsdagens valgresultat efterlader Dansk Folkeparti voldsomt amputeret.

Partiet går fra 37 mandater til 16, hvilket er mere end en halvering sammenlignet med partiets kanonvalg i 2015.

Det dårlige valgresultat betyder også et farvel til en af partiets mest kendte og erfarne kræfter.

I Københavns Storkreds får DF kun ét sølle mandat, og det betyder, at enten gruppeformand Peter Skaarup eller udlændingeordfører Martin Henriksen er færdige i Folketinget.

Først når de personlige stemmer er blevet talt op senere torsdag, vil de to profilers politiske skæbne blive endeligt afgjort.

Hvis man kan bruge 2015-valget som pejlemærke, ser det umiddelbart ud til, at Martin Henriksen må vinke farvel til sit sæde i Folketinget. 

Mens han i 2015 fik 3.094 personlige stemmer, fik Skaarup mere end tre gange så mange – nemlig 11.402 personlige stemmer.

Martin Henriksen erkender da også, at det ser sort ud.

- Realistisk set, så er det jo meget op ad bakke. Vi er gået markant tilbage i Københavns Storkreds, så derfor er det ikke særlig realistisk.

- Det er jo aldrig rart. Man fører valgkamp, for at det skal gå godt for partiet Det et parti, jeg holder meget af og hvis politik jeg tror på. Det er selvfølgelig ikke så rart, at Dansk Folkeparti går så markant tilbage, siger han til TV 2 Lorry.

Peter Skaarup siger, at han ikke ønsker at forholde sig til, om han løber med mandatet, før de personlige stemmer er talt op.

- Nu synes jeg, vi skal vente og se, hvordan det kommer til at se ud, når de personlige stemmer er talt op. Men jeg vil da gerne sige, at det er et brandærgerligt valgresultat og en klar vælgerlussing.

- Men nu er det altså sådan, danskerne har stemt, og det har vi respekt for. Jeg vil dog sige, at det har været den perfekte storm for os under det her folketingsvalg ved, at det har været svært at komme igennem med vores budskaber, fordi de hele tiden har været blokeret af de her dårlige meningsmålinger, siger Peter Skaarup.

Flere DF'ere ofres

Også flere andre prominente DF’ere fra TV 2 Lorrys sendeområde må tage afsked med Folketinget efter vælgernes nådesløse dom.

I Københavns Omegns Storkreds mister partiet to ud af tre mandater. Partiets grundlægger Pia Kjærsgaard snupper formentlig det tilbageværende mandat, hvilket betyder et farvel til Dansk Folkepartis EU-ordfører Kenneth Kristensen Berth, der er opstillet i Taastrupkredsen.

Med i faldet i storkredsen ryger også Dansk Folkepartis Klima- og Energiordfører Mikkel Dencker, der er opstillet i Rødovrekredsen. De to snart ex-MF’ere har deres kommunalpolitiske poster at falde tilbage på. Mikkel Dencker er 1. viceborgmester i Hvidovre Kommune, mens Kenneth Kristensen Berth sidder i kommunalbestyrelsen i Vallensbæk.

Fra tre til et mandat i Nordsjælland

Morten Messerschmidt snupper sandsynligvis DF's eneste mandat i Nordsjælland.
Morten Messerschmidt snupper sandsynligvis DF's eneste mandat i Nordsjælland.
Foto: Linda Kastrup & Thomas Lekfeldt & Mads Claus Rasmussen / Ritzau & Scanpix

Også i Nordsjællands Storkreds mister Dansk Folkeparti to af tre mandater. Det sidste ene mandat går sandsynligvis til tidligere EU-parlamentariker Morten Messerschmidt, hvilket betyder et farvel til partiets erhvervsuddannelsesordfører Marlene Harpsøe, der er opstillet i Hillerødkredsen, og til Jan-Erik Messmann, der er opstillet i Rudersdalkredsen og har fungeret som ordfører for Nordisk Råd.

Dansk Folkepartis miljøordfører Pia Adelsten sad indtil dette valg på partiets tredje mandat i Nordsjælland, men hun genopstillede ikke.

(Artiklen fortsætter under videoen)

Reaktion fra Morten Messerschmidt på valgaftenen.

I Sjællands Storkreds gik Dansk Folkeparti fra syv til tre mandater. Det ene af de tre mandater ventes at gå til Søren Espersen, der er partiets udenrigsordfører og formand for politisk nævn.

Mens Søren Espersen forventes at snuppe det ene af DF's to mandater i Sfællands Storkreds. Kampen om det andet mandat bliver mellem René Christensen, Karin Nødgaard og Liselott Blixt.
Mens Søren Espersen forventes at snuppe det ene af DF's to mandater i Sfællands Storkreds. Kampen om det andet mandat bliver mellem René Christensen, Karin Nødgaard og Liselott Blixt.
Foto: Mads Claus Rasmussen & Asger Ladefoged & Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix

De sidste mandater her tilfalder højst sandsynligt to af tre stærke DF-profiler: Medstifter af DF Karin Nødgaard, socialordfører og idrætsordfører, finansordfører René Christensen eller sundhedsordfører Liselott Blixt.

Men én af de tre ryger altså ud, og det samme kan blive skæbnen for Merete Dea Larsen, bolig- og bygningsordfører, Henrik Brodersen, postordfører og Jeppe Jacobsen.

(Se interview fra valgaftenen med DF's Liselott Blixt nedenfor)

Her kan du se et interview med Dansk Folkepartis Liselott Blixt på valgaftenen.

TV 2 Lorry har forgæves forsøgt at indhente en kommentar fra partiformand Kristian Thulesen Dahl, men allerede en time, efter at valgstederne lukkede onsdag, konstaterede han over for Ritzau, at partiet ikke havde været "dygtigt nok", og at ansvaret er hans.

- Det ansvar må jeg tage på mig som partiets formand, sagde Kristian Thulesen Dahl.

Ekspert: En massakre for DF

Selvom Kristian Thulesen Dahl ikke har i sinde at gå af som formand, så mener politisk redaktør på Mandag Morgen, Torben K. Andersen, at det dårlige valgresultat kan betyde, at Morten Messerschmidt kan nærmere sig en formandsposition i partiet.

- Jeg bider mærke i, at Thulesen tog det fulde ansvar for nederlaget, men den mand sidder ikke så sikkert i sadlen som for en måned siden.

- Det her er en massakre, og det tredje valgnederlag i træk. Samtidig er der for første gang åben kritik fra gruppemedlemmer. Hvis Morten Messerschmidt får et rimeligt valg - og med hans EU-valg in mente - så kan der blive kigget i den retning i forhold til et formandsskifte, sagde Torben K. Andersen i går aftes til TV 2 Lorry.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik