Det vrimler med hajer i Øresund

En lokal fisker fik 26 hajer i nettet i sidste uge, og i det hele taget bugner vandet i Øresund af eksotiske fisk i disse uger, skriver Helsingør Dagblad.

Det er nærliggende at tro, men lad det være sagt med det samme: Det har intet med klimaforandringer at gøre. Det er ledende dyrepasser ved Øresundsakvariet under Købehavns Universitet i Helsingør Kristian Vedels faste overbevisning

Men som det ofte er tilfældet på denne tid af året, så er bundvandet i Øresund stadig rimeligt lunt, og det kan være med til at lokke sjældne arter til farvandene omkring Nordøstsjælland.

- Lige nu vrimler det faktisk med hajer i Øresund, fortæller Vedel på baggrund af meldinger fra lokale fiskere.
Han oplyser at det typisk drejer sig om pighajer, gråhajer, stjernehajer og glathajer.

En fisker, som havde sat garn i Øresund udfor Hornbæk i sidste uge, fik ikke færre end 26 hajer med i fangsten.

Og det er ikke kun i Øresund, hajerne bider på. Lystfiskere i Kattegat ved Anholt kom hjem med ikke færre end 126 hajer efter en udflugt på havet i sidste uge.

For det er ikke kun fiskegarn, hajerne går i. Fiskerne på Helsingørs lystfiskerkuttere hiver også med jævne mellemrum hajer op af Øresunds vande i disse uger. Hajerne lader sig nemlig gerne friste af en velvoksen torskepirk tæt på havbunden, fortæller Kristian Vedel.

Årsagen til de mange hajers tilstedeværelse i Øresund er svær at forklare.

Kristian Vedel nævner faktorer som indgående havstrømme i Øresund fra de omkringliggende farvande og at hajerne ganske enkelt følger føden, som de mest plausible.

- Global opvarmning har i hvert fald ikke noget med sagen at gøre. Vandet er ikke blevet varmere end normalt og hajerne er vant til meget svingende temperaturer, siger Vedel. Han har dog ikke tidligere hørt meldinger om at der er så mange hajer i Øresund som i disse uger.
Nu er hajer ikke i sig selv noget specielt eksotisk havdyr i Danmark.

Der lever omkring 26 haj-arter i de danske farvande, nogle af dem er dog tilbagevendende gæster.

- Den største fastboende danske haj er gråhajen, som i sjældne tilfælde kan blive op til to meter lang. De noget mindre pighajer og stjernehajer er blandt de andre almindelige hajer i Danmark.

Men der findes også andre, usædvanlige gæster i Øresund i disse dage.
Sanktpetersfisken, for eksempel, som normalt hører hjemme i Middelhavet, er også på togt i Øresund, og den er gået i mange fiskeres net for nyligt.

- Det samme er havtasken, som ellers også er sjælden i Øresund, fortæller Kristian Vedel. Men for nyligt er der også fanget en eledoneblæksprutte i Øresund - nærmere betegnet udfor Rå i Sverige.
Det er så vidt Kristian Vedel er orienteret første gang, denne lille blæksprutte er truffet i Øresund.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik