Det skal borgere betale for stormflodssikring

Beboerne i Jyllinge Nordmark skal selv betale mellem 100 og 300 kroner om måneden for sikringen mod oversvømmelser.

Borgerne i Jyllinge Nordmark har ad flere omgange kæmpet med massive vandmasser, når der har været stormflod.

Af samme årsag har man fra politisk hold forsøgt at finde en løsning, så Jyllinge Nordmarks borgere kan blive stormflodssikret og dermed forskånet for endnu flere oversvømmelser i fremtiden.

En sådan løsning indebærer dog, at beboerne i området selv må til lommerne og betale en betydelig andel af finansieringen, mens Roskilde Kommune betaler resten.

Mellem 100 og 300 kroner

Roskilde Kommune oplyser således, at beboerne i Jyllinge Nordmark selv skal betale mellem 100 og 300 kroner om måneden for sikringen mod oversvømmelser.

Langt de fleste ejendomme, der bliver sikret mod oversvømmelser, kommer til at betale omkring 230 kr. om måneden på et 25 årigt kommunegaranteret lån, skriver kommunen i en pressemeddelelse.

Her fremgår det desuden, at nogle få ejendomme, der kun risikerer at få oversvømmet deres adgangsveje, kan nøjes med cirka 115 kroner per måned, mens de cirka 60 ejendomme, der også får gavn af et øst-dige ud mod Værebro Å, får en betaling på omkring 275 kroner per måned.

Fordelingen af bidragene til diger og sluse har været til behandling igen i kommunens Klima- og Miljøudvalg.

Oprindeligt indgik betalingen af Østdiget som en del af det samlede projekt, men statens Miljø- og Fødevareklagenævn afgjorde i maj måned, at kun de ejendomme, der får direkte gavn af diget ud mod åen, må bidrage af betalingen hertil.

Formand for digelaget i Jyllinge Nordmark, Philip Lange Møller, fortæller, at digelaget har taget nævnets beslutning til efterretning - selv om Kystdirektoratet anbefalede den mere simple bidragsfordeling.

- Klagenævnets afgørelse indebærer, at cirka 60 grundejere alene skal afholde grundejernes andel på 50 procent af anlægget af Østdiget, mens Roskilde Kommune betaler de andre 50 procent. Derfor har vi arbejdet med at justere placeringen af diget, så det flyttes op mod husene ved åen. På den måde kan anlægsudgifterne for Østdiget reduceres fra 5,4 til 1,2 millioner kroner - og grundejernes andel reduceres altså til 600.000 kroner, som fordeles på de cirka 60 ejendomme og kan finansieres med et kommunegaranteret lån. Dermed bliver prisen for Østdiget på 45 kroner per måneden for de, der skal betale, siger Philip Lange Møller i pressemeddelelsen.

Formand for kommunens Klima- og Miljøudvalg, Jonas Bejer Paludan, har stor ros til digelagets konstruktive arbejde med at finde gode løsninger.

- Stormflodssikringen i Jyllinge Nordmark er på ingen måde let. Der er lovgivning inde over om både åbeskyttelse, kystbeskyttelse og fredede områder. Samtidig er det jo heller ikke altid let at få 100 procent opbakning fra alle 468 grundejere, som er med i projektet. Så en stor ros til digelaget, der nu er nået så langt, at projektet er tættere på at gå i udbud om få måneder, siger Jonas Bejer Paludan.

Fire ugers høring

Forslaget til ny bidragsfordeling kommer i 4 ugers høring hos de berørte grundejere. På baggrund af de modtagne høringssvar, træffer byrådene i Roskilde og Egedal en ny afgørelse om bidragsfordeling og fremme af kystbeskyttelsen.

Den samlede anlægsudgift til stormflodssikring i Jyllinge Nordmark vurderes p.t. til 47 mio. kr. Roskilde Kommune har besluttet at afholde 50 procent af de 44 mio kroner, som er betalingen for grundejere i Roskilde Kommune.

Fakta

Den samlede anlægsudgift til stormflodssikring i Jyllinge Nordmark vurderes pt. til 47 millioner kroner.

Roskilde Kommune har besluttet at afholde 50 procent af de 44 millioner kroner, som er betalingen for grundejere i Roskilde Kommune.

Forslaget af fordelingen af udgifter – efter fradrag af Roskilde Kommunes andel på 50 % - ser sådan ud:

366 ejendomme med 2 parter, uden gavn af Østdiget: ca. 48.000 kr. (230 kr. / md)

44 ejendomme med 1 part, uden gavn af Østdiget: ca. 24.000 kr. (115 kr. / md)

58 ejendomme med 2 parter og gavn af Østdiget: ca. 58.000 kr. (275 kr. / md)

Grundejere i Tangbjerg betaler samme udgift, da Egedal Kommune netop har besluttet også at afholde 50% af de 3 mio. kr., som grundejere i Egedal skulle betale.

En ejendom er sat til at betale to parter, hvis den ligger så lavt, at selve huset ville blive oversvømmet uden diget. Hvis det alene er adgangsvejen, som ville blive oversvømmet, betales 1 part.

Kilde: Roskilde Kommune

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik