Det ser sort ud for Amagerbanken

Lektor Svend Erik Larsen stillede i foråret op til bestyrelsen i Amagerbanken som en trodsreaktion på den måde, selskabet blev ledet på. Han tvivler nu på, at banken overlever.

Det var stigende utilfredshed med bankens drift og manglende åbenhed over for kunder og aktionærer, der tidligere på året fik Svend Erik Larsen til at stille op til bestyrelsen i Amagerbanken, som han gennem godt 20 år havde været aktionær i.

Svend Erik Larsen og Asger Larsen blev som bekendt ikke valgt, og banken fik i stedet valgt sine egne kandidater. Desværre ser det ud til at banken fortsat døjer med de samme problemer - manglende åbenhed over kunder og aktionærer og risikofyldte investeringer - siger han til borsen.dk.

Hvem stiller de dumme spørgsmål?

"Jeg stillede op for at bibringe bestyrelsen noget, den ikke har i dag, hvor det virker som en smalt rekrutteret kreds. F. eks. har borgmesteren i Taarnby Kommune traditionelt siddet i bestyrelsen. Ingen er tilsyneladende indstillet på at stille ledelsen de ubehagelige spørgsmål angående kreditgivning til en række tvivlsomme kunder og strategier i banken. Det ville jeg have gjort, hvis jeg var blevet valgt," siger Svend Erik Larsen.

Han refererer til de mange skriverier, der har været om en række ejendomsspekulanter, hvis fællestræk er, at de taber voldsomt mange penge, er storkunder i Amagerbanken, og fortsat bliver holdt i live af banken.

Svend Erik Larsen mener, at en del af Amagerbankens problemer skyldes en slags identitetskrise.

"Banken kan ikke finde ud af, hvad den vil. På den ene side slår den sig op som en stor lokalbank, hvor opbakningen fra lokalsamfundet er i højsædet. Når det så på den anden side begynder at handle om store penge, så forvandler den sig til en ekspanderende byggebank, der tilsyneladende ikke var i stand til at kreditvurdere bygherrerne og deres byggeprojekter," siger han.

Skal finde 750 mio. kr.

Amagerbankens aktiekurs er på to et halvt år dykket 94 pct., og lige nu synes banken endegyldigt at stå med ryggen mod muren i forsøget på at skaffe 750 mio. kr. over sommeren - ellers vil staten ikke stille garanti for de 13, 5 mia. kr., banken har udstedt obligationer for.

Svend Erik Larsen er ikke tvivl om, hvor ansvaret for Amagerbankens deroute skal placeres.

"I andre sager som Nordisk Fjer og Roskilde Bank har det jo været én stærk mand, der har styret for meget, uden at få et kvalificeret modspil fra bestyrelsen. I det her tilfælde ser det ud til at have været en duo i form af afdøde bankdirektør Knud Christensen og nuværende bestyrelsesformand N.E. Nielsen. Den er så fortsat med nuværende adm. direktør Jørgen Brændstrup" siger Svend Erik Larsen..

Han mener, at de to er et problem for Amagerbanken. N.E. Nielsen - der er partner i et af landets største advokatfirmaer Bech-Bruun - møder så sent som i dag hård kritik i dagbladet Børsen for at have taget for mange bestyrelsesformands-poster på sig i selskaber, der i flere tilfælde er i krise og derfor kræver meget arbejde.

Tvivler på bankens fremtid

Svend Erik Larsen har fortsat ikke så megen tillid til den nuværende ledelse, og er ikke er optimistisk, når talen falder på Amagerbankens fremtid. Han mener, at bestyrelsen må sidde med en utrolig dårlig smag i munden over for de mange aktionærer, som trådte til, da banken skulle rejse ny kapital i efteråret som led i bestræbelserne på at opfylde solvenskravet.

"Jeg tror, der er alvorlig risiko for, at banken støder på grund nu. Der er for mig at se tre scenarier: at Amagerbanken blive overtaget af Finansiel Stabilitet, at den bliver opkøbt, eller at man finder de nødvendige 750 mio. kr., hvilket bliver svært. Men jeg håber, at banken overlever," siger Svend Erik Larsen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik