Verdens næststørste hval spottet i Øresund: Meget sjældent, siger ekspert

Det der er med al sandsynlighed er en ung finhval er blevet filmet ud for Dragør i Øresund. En meget sjælden gæst, siger ekspert.

Se video af hvalen længere nede i artiklen.

Tirsdag eftermiddag fik en flok reddere fra Dansk Søredningsselskab sig lidt af en overraskelse, da de var på vandet til arrangementet NavyDay ud for Dragør i Øresund.

På vej hjem fik de fra båden øje på en hval på mellem 10 og 15 meter.

Mødet blev fanget på en videooptagelse, og det har sendt hvalentusiaster i højeste alarmberedskab.

Ifølge hvalekspert Carl Kinze er der nemlig sandsynligvis tale om en finhval. Hvis det er tilfældet, har vi at gøre med en meget sjælden gæst.

For selvom finhvaler med jævne mellemrum begiver sig ind i danske farvande, så er det yderst sjældent, de svømmer rundt i Øresund. 

- Det må være første gang i meget, meget lang tid, hvalekspert Carl Kinze, der siden år 2003 har registreret alle hvalobservationer i danske farvande og driver hjemmesiden og netværket hvaler.dk

Hvad laver hvalen i Øresund?

- Den finder gode steder med stimer af fisk – finhvalen kaldes også sildehvalen, fordi den æder stimer af fisk. Det, den er ude efter, er måske at finde noget mere eksotisk mad.

- Det kan være, at finhvalerne skal finde flere levesteder. Hvalarten har ikke været jaget i flere år, og hvis der er overskud af dem, skal de finde nye steder at være. Oftest er det unge dyr, der begiver sig ud på sådanne rejser.

Carl Kinze, hvalekspert

Sjældent i Øresund

Kinze forklarer, at vi skal helt tilbage til 1890'erne for at finde den seneste gang, en finhval blev registreret i Øresund. I 1976 blev en vågehval - der er en mindre afart af finhvaler - observeret i Køge Bugt.

Finhvaler begiver sig ind i danske farvande via Skagerrak.

- Nordøstatlanten er dens kerneområde. Derudover har de områder, hvor de kommer hyppigt – et er dem er i Skagerrak. Hvis de så er nysgerrige, så stikker de snuden længere mod syd. Så kommer de lige pludselig til Sveriges østkyst. Derfra kan de svømme mod Helsingør. Men den kan også sagtens have været gennem Storebælt og kommet op til Øresund sydfra, siger Carl Kinze. 

Derfor efterspørger han fotos og video fra andre, der har set hvalen. Det kan både være med til at fastslå, hvorvidt der rent faktisk er tale om en finhval samt hvilken rute, den er kommet til Øresund via.

Dansk Søredningsselskab - København

Øresund næppe det bedste sted for en finhval

Ifølge Carl Kinze sker det omtrent hvert andet år, at en finhval kommer til Danmark. Nogle vil måske kunne huske den strandede finhval i Vejle Fjord i 2010. 

Det gik som bekendt ikke så godt for finhvalen i Vejle, og ifølge Carl Kinze er Øresund nok heller ikke det bedste sted for en finhval at svømme rundt. Men derfor behøver man ikke frygte for dens ve og vel.

- Øresund er nok ikke det bedste sted for den at være, for der er meget skibstrafik. Nu er det sådan, at finhvalen ikke er har et sonarsystem som tandhvaler, så de er måske ikke så forstyrret af skibstrafikken. Men de er også tilpasningsdygtige, så selvom Øresund måske er et farligt sted, så plejer de at vise sig tilpasningsdygtige.

Finhvalen

Finhvalen (nogle gange kaldt sildehvalen) er det næststørste dyr på Jorden efter blåhvalen.

Det er en bardehval, der kan blive mellem 20 og 25 meter lang og veje op mod 90 ton.

Finhvalen kan blive mægtig gammel. Den finhval, der strandede og omkom i Vejle Fjord var omkring 120 år.

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik