Det mener partierne om kemiskandale: Giftige tønder i søer

Flere tusinde grunde er forurenede, men der er ikke penge nok til at rense dem alle. Der er heller ikke enighed blandt partierne. Få overblikket her.

TV2 Lorry kunne mandag berette om flere steder i Fredensborg, hvor virksomheden Lars Voss Kemi i 60'erne og 70'erne havde dumpet omkring 3.000 tønder med giftigt affald i moser og søer.

Men det er kun nogle af de flere tusinde giftgrunde, der er i Region Hovedstaden.

quote Vi skal finde flere penge. Det er en bunden opgave, selvom det måske først vil gå ud over næste generation.

Maria Reumert Gjerding (EL)

Regionerne har 400 mio. om året til at rense grundene, hvor omkring 140 mio. går til Region Hovedstaden.

Flere partier vil gerne hæve det beløb, mens andre finder det passende og foreslår mere fokus fra regionerne. Få overblikket over alle partiernes holdninger her. 

Socialdemokratiet 

 
 

Danmarks største parti vil ikke tage endelig stilling til problemet, selvom Christian Rabjerg Madsen (S) anerkender, at det store antal giftgrunde er bekymrende. Han vil i stedet søge mere viden og siger til os, at han vil rette henvendelse til minister Esben Lunde Larsen (V).

Dansk Folkeparti

 
 

Regeringens støtteparti vil meget gerne finde penge på finansloven til området, fordi man mener, der er for få penge til rådighed. 

- Vi vil sende det videre til vores finansordfører. Det er jo også et problem for folk, der bor på en giftgrund, siger Pia Adelsteen (DF).

Venstre 

 
 

Hos partiet med statsminister- og miljøministerposten er man positive vedrørende flere penge til miljøet, men ser hellere, at man fokuserer benhårdt på de områder, der er mest kritiske - for der er ikke uendeligt med penge.

- Det lette svar ville være, at der selvfølgelig skal bruges flere penge. Det kan man få mange til at sige. Men de penge skal jo komme et sted fra, siger Jacob Jensen (V), der understreger, at man skal samarbejde stat, regioner og kommuner imellem.

Enhedslisten 

 
 

Det traditionelt grønne parti melder klart ud: Der skal flere penge - også for næste generations skyld.

- Vi skal finde flere penge. Det er en bunden opgave, selvom det måske først vil gå ud over næste generation, siger Maria Reumert Gjerding (EL).

Enhedslisten foreslår endvidere, at der skal ske samarbejde mellem regioner og virksomheder, der skal skabe nye teknologier, der kan sælges til udlandet for derved at skabe flere midler til at rydde giftgrundene.

Liberal Alliance 

 
 

På den modsatte bred befinder regeringspartiet LA sig. Her mener man, at 400 mio. er rigeligt og understreger, at det er regionernes job.

- Der er sat penge nok af. Det er regionerne, der skal prioritere midlerne mellem undersøgelser og oprensning, siger Carsten Bach (LA).

Alternativet 

 
 

Det nye grønne parti foreslår en afgift, der skal give flere penge til at rense grundene - for det er svært at placere ansvar for forureningen.

- Det er fortidens synder og derfor svært at stille til ansvar. Vi foreslår derfor at lave en afgift på kemikalier. Det skaber også et incitament til, at de bliver skiftet ud, siger Christian Poll (ALT).

Han understreger, at 400 mio. er for lidt.

Radikale Venstre 

 
 

Som det eneste parti på venstrefløjen er Radikale afvisende over for, at der skal flere penge til at rense grundene. Pengene skal prioriteres bedre, mener man.

- Vi skal prioritere pengene, for 400 mio. er rigtig mange penge. Dog kan der i ekstraordinære sager, hvor der er tale om store beløb, afsættes flere midler for at løse et konkret problem, siger Ida Auken (R).

Socialistisk Folkeparti 

 
 

SF har stillet spørgsmål til ministeren for nylig om netop giftgrunde, men var stærkt utilfredse med ministerens svar og kalder ham en administrator. De kræver løsninger nu.

quote 400 mio. er et uendeligt lille beløb. De giftige grunde er en tikkende bombe, fordi vi ved ikke, hvornår det går galt.

Trine Torp (SF)

- 400 mio. er et uendeligt lille beløb. De giftige grunde er en tikkende bombe, fordi vi ved ikke, hvornår det går galt, siger Trine Torp (SF).

Pengene skal ifølge Trine Torp komme fra landbrugspakken eller, som Alternativet foreslår, fra afgifter på kemikalier i industrien.

Konservative

 
 

Folketingets sidste regeringsparti anerkender, at det skal gå hurtigere, men man savner en bedre prioritering fra regionerne.

- Det går klart alt for langsomt at få grundene renset, men det er et regionalt ansvar. De skal prioritere bedre, siger Mette Abildgaard (K).

Der er nemlig flere penge hos regionerne, men de bliver brugt på forkerte områder som fx kulturområdet, lyder det fra Mette Abildgaard. Ifølge hende kan regionerne nemlig godt flytte flere penge til at rense giftgrundene, men det er ikke prioriteret højt nok.

Der er 30.000 forurenede grunde i Danmark.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik