Det Kongelige Kunstakademi kæmper med millionunderskud

Det betyder massive fyringer og besparelser med klokkeklare konsekvenser.

Fusionen mellem Kunstakademiets Arkitektskole og Danmarks Designskole trækker et dundrende millionunderskud med sig. Og det betyder massive fyringer og besparelser med klokkeklare konsekvenser.

Det erkender skolens øverste ledelse over for Kulturen på NEWS.

-Hver enkelt studerende får færre undervisningstimer, og det er jo en forringelse, siger rektor for Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering, Lene Dammand Lund, til Kulturen på NEWS.

Dermed tegner fremtiden usikker for den hæderskronede danske arkitektskole i København. Men også dansk arkitektur, der er kendt fra berømmede vartegn som Utzons operahus, Jacobsens SAS-hotel og Ingels' VM-bjerg kan være i fare, advarer Akademirådet.

-Vi er stærkt bekymrede. Dansk arkitektur er kendetegnet ved at uddanne arkitekter på et meget højt niveau med en reel kunstnerisk værdi, som giver international opsigt. Og det er på spil nu, siger Akademirådets præsident, Johnny Svendborg, til Kulturen på NEWS.

Kunstakademiets Arkitektskole er kommet ud af 2013 med et underskud på over 8 millioner kroner. Skolens økonomi er med ledelsens egne ord "værre end forventet", og det økonomiske resultat får karakteren "ikke tilfredsstillende", fremgår det af skolens netop offentliggjorte årsrapport for sidste år.

Ydermere forventer ledelsen endnu et underskud i millionklassen for 2014. Et kalkuleret underskud på 6,1 mio. kr. betyder alt i alt en lønbesparelse på fem procent - det svarer til at spare 20 årsværk væk. Derudover har bestyrelsen opsagt bygningslejemål til en værdi af 5,5 millioner.

-Konsekvensen bliver større end besparelsen. Det er dyrt at spare på viden. Danmarks kreative vækstpotentiale og den evne til at tænke nyt, som vi skal leve af i fremtiden, repræsenterer de mange studerende på Kunstakademiets Arkitekt, Design og Konservatorskole, siger formand for Arkitektforeningen, Natalie Mossin, til Kulturen på NEWS.

Rektor for Kunstakademiets Skoler for Arkitektur, Design og Konservering understreger, at fusionen har givet økonomiske problemer.

Det betød fyringer allerede i 2012, og Lene Dammand Lund erkender, at ledelsen også har et ansvar for den seneste misere. Ledelsen opdagede for sent, at underskuddet var så stort:

-Det er et underskud, som er opstået over mange år i løbet af fusionsprocessen, og som vi først har opdaget efter en gennemgang af regnskaberne.

Det er en kombination af at skulle fusionere og spare, som har ført til underskuddet, siger Lene Dammand Lund.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik