Det kæmper de yngste politikere i Folketinget for

TV 2 Lorry har sat 10 af de yngste medlemmer i partierne til at fortælle, hvad de kæmper for de kommende fire år.

Christiansborg er med sine politisk valgte repræsentanter for befolkningen ikke ligefrem nogen ungdomslejr. 

Gennemsnitsalderen for et medlem af Folketinget er omkring de 45 - men der  er dog en del politikere, der er med til at holde gennemsnittet nede.

TV 2 Lorry har hevet fat i de yngste politikere fra hvert parti, der er valgt i Hovedstadsområdet for at høre dem, hvad de vil kæmpe for de næste fire år, hvor de er i Folketinget.

Den 1. oktober åbnede Folketinget, og dermed er politikerne igen på arbejde og klar til at kæmpe for Danmark.

Kasper Sand Kjær, 30 år gammel, Socialdemokratiet, valgt ind i Københavns Omegns Storkreds

Det vil jeg kæmpe for: Socialpolitik

 
 
Foto: Sarah Christine Nørgaard/Ritzau Scanpix

Noget af det, som jeg bed rigtig meget mærke i i valgkampen var alle de rigtig mange offentlige ansatte og borgere, jeg mødte i Ballerup og Glostrup, hvor jeg er valgt, som kom og fortalte historier ude fra velfærdssamfundet – fra daginstitutionerne, fra plejehjemmene, fra sygehusene. De fortalte, hvor travlt der var, og hvor lidt tid, der var til kerneopgaven.

Så noget af det, som jeg vil kæmpe for, det er at vi får løftet vores velfærd. At vi får investeret i vores fællesskab, så det bliver lidt mere tid til det enkelte barn nede i vuggestuen, lidt mere tid til den ældre på plejehjemmet, og så vores medarbejdere ikke skal løbe så hurtigt – så de ikke går ned med stress, men tværtimod går glade hjem fra arbejde, fordi de er med til at gøre en forskel.

Morten Dahlin, 30 år gammel, Venstre, valgt ind i Sjællands Storkreds

Det vil jeg kæmpe for: Infrastruktur og sikkerhedspolitik

 
 
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Lige nu er der to ting, der lokalt ligger på dagsordenen. Det første der er endeligt at få begravet planerne om Ring 5 Syd og så finde nogle andre løsninger på pendlerproblematikken i forhold til trafikken ind mod København.

Og det andet det er den verserende bandekrig, hvor der er blevet oprettet visitationszoner blandt andet i Hundige. Her bliver vi altså nødt til at få forhandlingerne om et nyt politiforlig i gang, og jeg er ked af, at justitsministeren har udskudt det. Så Venstre og jeg vil gøre alt, vi kan for at komme så hurtig i gang med at forhandle en ny politiaftale, der kan styrke det danske politi.

Morten Messerschmidt, 38 år gammel, Dansk Folkeparti, valgt ind i Nordsjællands Storkreds

Det vil jeg kæmpe for: Sikkerhedspolitik

 
 
Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix

Vi oplever rundt omkring i hel vores region, at folk er bange for, at politiet ikke dukker op, hvis der er indbrud eller vold. 

Vi skal have meget mere politi-tilstedeværelse.

Kristian Hegaard, 28 år gammel, Radikale Venstre, valgt ind i Nordsjællands Storkreds

Det vil jeg kæmpen for: Infrastruktur

 
 
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Jeg har tænkt mig at kæmpe for en sammenhængende hovedstadsregion, et sammenhængende Nordsjælland. Jeg var ikke særligt tilfreds, da transportministeren for et par uger siden – i forhold til særligt Kystbanen – sagde, at man bare skulle sætte svenskerne lidt på plads. Jeg tror, at vi skal investere i Kystbanen og at vi skal gøre noget for at det for alvor kommer til at fungere.

Og i lørdags der var jeg til indvielse af Kronprinsesse Marys bro i Frederikssund, og det var rigtig godt, men der mangler altså lige færdiggørelsen af Frederikssundmotorvejen. Så jeg tror, at der er rigtig meget at gøre i forhold til et sammenhængende Nordsjælland med infrastrukturen i orden.

Carl Valentin, 27 år gammel, SF, valgt ind i Københavns Storkreds

Det kæmper jeg for: Klima

 
 
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Jeg er jo valgt af københavnerne, og noget af det som optager os rigtig meget, det er blandt andet den luftforurening, som påvirker borgerne rigtig meget. Jeg synes noget af det vigtigste, vi skal have gjort i forhold til det, der er at sikre, at vores kommuner får bedre muligheder for at regulere inden for miljøzone. Det vil sige at sikre, at der ikke kommer forurenende dieselbiler inde i centrum og sørge for, at der ikke er så mange forurenende brændeovne, som gør, at alt for mange bliver syge og dør tidligt. Det er en vigtig kamp for mig.

Lige nu der står Københavns Borgerrepræsentation lidt i en situation, hvor de godt kunne tænke sig at beskytte københavnerne bedre, men Folketinget blokerer. Og det vil jeg ikke finde mig i – og derfor har jeg tænkt mig at kæmpe for mindre luftforurening i de store byer blandt andet København.

Mai Villadsen, 27 år gammel, Enhedslisten, valgt ind i Nordsjællands Storkreds.

Det kæmper jeg for: Klima og infrastruktur

 
 
Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

For mig er det helt vildt vigtigt, at vi får gjort noget ved klimakrisen – og det er jo også helt lokalt. Det betyder, at vi skal have meget bedre offentlig transport. Kystbanen har altså været en katastrofe i mange år. Den skal opprioriteres, så folk vælger den offentlige transport frem for bilen.

Så skal vi også sørge for, at der faktisk er lade-standere til el-biler til dem, der vælger dem – det skal vi jo have mange flere af. Og så skal vi sikre de folk, som bor rundt ved kysterne, som er meget udsatte for de store klimaforandringer, der kommer. De skal altså ikke stå med regningen helt alene, det skal vi løfte i fællesskab.

Mette Abildgaard, 30 år, Konservative, valgt ind i Nordsjællands Storkreds

Det kæmper jeg for: Udligningspolitik

 
 
Foto: Sofie Mathiassen/Ritzau Scanpix

Det, der bliver rigtig vigtigt for mig, er at få en retfærdig udligningsordning. Det skal vi se på i det nye folketingsår, så man ikke sender så mange penge ud af hovedstadsområdet – 14 milliarder hvert evigt eneste år. Det skal vi gøre meget bedre!

For vi ser, at rådighedsbeløbet til den enkelte borger faktisk er lavere i hovedstadsområdet.

Sikandar Siddique, 32 år gammel, Alternativet, valgt ind i Københavns Omegns Storkreds

Det kæmper jeg for: Socialpolitik

 
 
Foto: Maria Albrechtsen Mortensen/Ritzau Scanpix

Jeg vil forsøge at være de undertryktes stemme. Jeg vil forsøge at repræsentere de minoritetsborgere, etniske danskere, syge, ledige – alle de udsatte borgere, der er blevet dæmoniseret igennem mange, mange år. Dem vil jeg forsøge at være stemme for. Jeg vil forsøge at inddrage dem i den politiske proces, og jeg vil forsøge at få humanismen tilbage i dansk politik.

Jeg vil forsøge at løfte under-Danmark. Vi har længe fra politisk hold lavet lovgivning som rammer borgere i socialt udfordrede områder, etniske danskere, minoritetsdanskere, men uden at inddrage dem - med det resultat, at vi laver løsninger, der ikke fungerer. Det vil jeg forsøge at lave om på. Jeg vil forsøge at inddrage borgerne i de socialt udfordrede områder.

Mette Thiesen, 37 år, Nye Borgerlige, valgt ind i Nordsjællands Storkreds

Det kæmper jeg for: Infrastruktur

 
 
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Det er rigtig vigtigt generelt set at se på infrastrukturen. Vi har en masse veje, som skal færdiggøres - Hillerødmotorvejen, Frederikssundmotorvejen og så videre.

Men vi har altså også et stort problem, synes jeg – for man har lavet brugerbetaling på Kronprinsesse Marys bro i Frederiksund, og der er det et spørgsmål om, hvad man vil med infrastrukturinvesteringer generelt og infrastrukturen. Vi mener jo netop, at det er noget, der binder Danmark sammen, og det skal ikke være brugerbetalt - det skal være skattefinansieret.

Simon Emil Ammitzbøll-Bille, 41 år gammel, Liberal Alliance.

Det kæmper jeg for: Udligningspolitik

 
 
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

- Den vigtigte sag for hovedstadsområdet er, at der nu skal sættes gang i forhandlingerne om udligning, og der vil jyderne komme og stjæle vores penge. Og jeg vil selvfølgelig kæmpe for, at vi får lov til at beholde så mange af vores egne penge som muligt.

På tværs af partier bør vi sige, at faktisk er det øget år for år, hvor mange penge vi betaler, så derfor skal vi ikke have en ekstra ekstra regning.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik