Det halter med frivillige i idrætsforeninger i hovedstadsområdet

Frivillighed i idrætsforeninger fylder mindre i Region Hovedstaden end i resten af landet.

Den mindst frivillige dansker er under 34 år og kommer fra et tætbefolket område i Region Hovedstaden.

Det viser tal fra Danmarks Statistik, der i udgivelsen 'Kulturvaneundersøgelsen' har kortlagt omfanget af frivillighed i Danmark.

Inden for de seneste tre måneder har hver tredje voksne dansker over 16 år lavet frivilligt arbejde, viser undersøgelsen.

Dykker man ned i geografiske områder, skiller Region Hovedstaden sig ud fra resten af landet, når det kommer til områderne, man som frivillig lægger sine kræfter i.

For mens idrætslivet udgør en meget stor andel af frivilligområdet i de fire andre regioner, ligger Region Hovedstaden i bund, når det kommer til idrætsfrivillighed. På tværs af landet lægges 27 procent af alt frivilligt arbejde i idrætsforeninger, men i hovedstadsområdet er dette tal blot 18 procent, viser undersøgelsen.

I den anden ende af skalaen finder vi Region Syddanmark, hvor hele 36 procent af de frivillige kræfter lægges i idrætsforeninger.

Her er den mest frivillige dansker

• Er 65-74 år gammel – 41 pct. frivillige

 

• Har en lang videregående uddannelse eller Ph.d. – 38 pct. frivillige

 

• Kommer fra et tyndt befolket område – 35 pct. frivillige

 

• Kommer fra Syddanmark eller Midtjylland – 36 og 35 pct. Frivillige

Socialt arbejde fylder i Region H

Mens det altså halter med frivillighed i idrætsforeninger i København og omegn, så har andre områder inden for andet frivilligt arbejde stor tilslutning.

Eksempelvis fylder frivilligt arbejde inden for det sociale område – f.eks. lektiehjælp til udsatte børn og indsatser i områder på ghettolisten – meget i Region Hovedstaden i forhold til resten af landet.

Her er naboregionen, Region Sjælland, til gengæld den region, hvor social arbejde udgør den mindste andel af frivilligheden.

Undersøgelsen fra Danmarks Statistik viser også, at der er forskel på, hvor mænd og kvinder yder indsatser som frivillige.

Mens kvinder og mænd overordnet set laver lige meget frivilligt arbejde, så er mænd især frivillige inden for idrætsområdet, mens kvinder i højere grad involverer sig i socialt arbejde og på skole- og institutionsområdet.

Her er den mindst frivillige dansker

• Er de 25-34 årige og 16-24-årige og med hhv. 28 og 29 pct. frivillige

 

• Kommer fra Region Hovedstaden – 29 pct. frivillige

 

• Har en grundskoleuddannelse, gymnasial eller erhvervsfaglig uddannelse med 31 pct. frivillige

 

• Kommer fra et tætbefolket område – 31 pct. frivillige


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik