"Jeg håber, vi får en statsminister med mørk hudfarve snart"

25-årige Christina Olumeko er en af de kun fire folketingsmedlemmer, der netop er blevet valgt ind, som har minoritetsetnisk baggrund. Det, mener hun, er et problem.

Oversigten med små billeder af alle de nye folketingsmedlemmer er netop kommet. Fire ud af de 179 medlemmer har minoritetsetnisk baggrund.

- Det er første gang, jeg ser mig selv sammen med alle de andre. Jeg er en af de få med mørk hud. Det er lidt mærkeligt at se, når det er visualiseret her, siger 25-årige Christina Olumeko, der netop er blevet valgt ind for Alternativet.

Sammen med Mattias Tessfaye (S), Victoria Velasquez (Ø) og Samira Nawa (R), er Christina en af de ganske få med en mørkere hudfarve, end de mange lyse, der ellers præger oversigten.

Faktisk har kun to procent af folketingsmedlemmerne minoritetsetnisk baggrund, ligesom kun fire procent af de opstillede kandidater havde det.

Til sammenligning udgjorde ikke-vestlige indvandrer per 1. januar 2022 knap 15 procent af den danske befolkning.

Og det er noget, Christina Olumeko mener, er problematisk.

- Vi har været gode til at tale om køn, hvor vi også er nået langt. Der er rekordmange kvinder i år (44 procent, red.), hvilket er megafedt. Men vi taler for lidt om, at der er for få etniske minoriteter.

Etniske minoriteter i Folketinget.

I 1998 var der nul medlemmer af Folketinget med to forældre med etnisk minoritetsbaggrund. I 2001 og 2015 var tallet kun to, mens der ved de øvrige valg var tre eller flere. Tallet toppede ved valget i 2019, hvor der var fem folketingsmedlemmer med minoritetsetnisk baggrund. Og i år er der to af Folketingets medlemmer, der har to forældre med minoritetsetnisk baggrund.

Det viser en gennemgang af valgresultater siden 1998, som TV 2 Lorry har foretaget.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik