Vi flager overalt: Her er forklaringen

I dag flages der både på busser, offentlige institutioner og statslige ejendomme - og med garanti mange flere steder. Her får du forklaringen.

Er det mon en royal fødselsdag? Eller endnu et statsbesøg?

Tankerne kan være mange, når man ser den første bus komme susende med de to små flagrende dannebrog på taget.

I dag kan flagene dog ikke kun ses på busserne, men også på offentlige og statslige bygninger - og med garanti i mange parcelhuskvarterer. 

Årsagen er, at den 5. september siden 2009 har været flagdag for udsendte danskere.

Flagdagen er en årligt tilbagevendende og landsdækkende begivenhed, som har til formål at hædre de personer, der har været "udsendt på en mission af Danmark på baggrund af en beslutning truffet af regering, Folketing eller en minister", oplyser Danmarks Veteraner på deres hjemmeside.

Her ses billeder fra flagdagen i 2016.

Den officielle markering af flagdagen finder sted i København, hvilket blandt andet betyder trafikomlægninger i det indre København allerede fra klokken 12. 

Her bliver Stormgade spærret fra HC Andersens Boulevard frem til og med Stormbroen, ligesom Højbro Plads, Vindelbrogade og Slotsholmsgade bliver afspærret i samme tidsrum frem til klokken 19.

Mellem 15.30 og 19 bliver gaderne Tøjhusgade og Frederiksholms Kanal desuden afspærret.

Årsagen til de trafikale afspærringer midt i København er den række officielle arrangementer, som du kan se herunder.

Flagdagen 2018 i København

I København gennemføres Flagdagen efter følgende program for det officielle arrangement:

Kranselægning ved Monumentet over Danmarks internationale indsats i Kastellet. Deltagere er en paradestyrke fra Forsvaret, Hjemmeværnet, Politiet, Beredskabsstyrelse og veteraner.

Derudover deltager Kongehuset, folkevalgte, repræsentanter for Forsvarets, Politiets og Beredskabsstyrelsens ledelse samt pårørende og efterladte. Danske Veteraner deltager med faner.

Gudstjeneste i Holmens Kirke for de efterladte til dræbte i international tjeneste med deltagelse af Kongehuset, regering, Folketing, ledelse fra Forsvar, Politi og Beredskabsstyrelsen samt øvrige særligt inviterede gæster. Derudover deltager soldater fra årets udsendte enheder.

Parade på Thorvaldsens Plads for årets udsendte, med deltagelse af de efterladte til dræbte soldater, Kongehuset, regering, folketing, ledelse fra Forsvar, Politi og Beredskabsstyrelsen, samt øvrige særligt inviterede gæster.

Reception ved Christiansborg for samtlige årets udsendte, efterladte til omkomne, pårørende samt andre deltagere i aktiviteten på Christiansborg. Folketingets Præsidium er vært.

Kilde: Forsvaret

På Frederiksberg Rådhusplads markerer kommunen også flagdagen med jægerflyet F-16 og militærets Leopard kampvogn, som vil være udstillet for offentligheden.

Desuden finder en lang række lokalarrangementer sted i både militære tjenestesteder, soldater- og marineforeninger, veteranorganisationer og kommuner, som alle hylder tidligere udsendte. Du kan se den fulde oversigt ved at klikke her.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik