Hold nallerne væk fra denne plante - ellers risikerer du udslæt

Man kan stadig se den invasive kæmpebjørneklo flere steder. Se her, hvad du skal gøre, hvis du ser den.

Vi har her på TV 2 Lorry spottet kæmpebjørneklo langs Hillerødvej, og selvom det er en invasiv art, som flere kommuner har lavet en decideret indsatsplan for at få bekæmpet, ser man den stadig i det danske landskab i ny og næ. Særligt langs motorveje og vandløb dukker de op, lyder det fra Miljøstyrelsen.

Men hvordan er det nu med kæmpebjørnekloen - hvorfor må de ikke være i den danske natur, og hvad skal man gøre, hvis man ser den invasive planteart? Det har vi taget en snak med Peter Lyhne Højberg, der er naturforvalter i Miljøstyrelsen, om.

Kæmpebjørnekloen er farlig

Kæmpebjørnekloen er primært farlig for de andre planter, vi har her i Danmark.

- Den er en trussel for de øvrige planter, fordi den udkonkurrerer dem. Det er ikke hensigtsmæssigt for biodiversiteten, og derfor skal vi forsøge at undgå den, forklarer Peter Lyhne Højberg.

Planten har da heller ikke haft en naturlig udvikling i den danske natur.

- Den er kommet til Danmark ved at blive sået i botaniske haver, fordi den er anderledes at se på, og så har den så spredt sig derfra. Den kommer fra blandt andet Kaukasus, hvor den til gengæld ikke udkonkurrerer de andre planter. Det gør den ikke, fordi de øvrige planter i Kaukasus og kæmpebjørnekloen har tilpasset sig hinanden gennem årtusinder modsat kæmpebjørnekloen og planterne i den danske natur, forklarer naturforvalteren.

Men er kæmpebjørnekloen også farlig for mennesker?

- Den er ikke farlig, men man kan få udslæt, hvis man får dens safter på sig, mens solen skinner. Safterne giver oftest kun udslæt, hvis huden samtidig bliver ramt af UV-stråler - så hvis man får en kæmpebjørneklos safter på sig om natten, får man sandsynligvis ikke udslæt, hvis man sørger for at vaske det væk.

Hvad skal du gøre, hvis du ser en kæmpebjørneklo?

  1. ​Bekæmp den! I din egen have kan du bekæmpe den med en spade. Det er mest hensigtsmæssigt at gøre det i april, maj eller juni, inden kæmpebjørnekloen blomstrer. Du skal skære roden over 10-15 centimeter under jordoverfladen, og du behøver derfor ikke at rive hele roden op.
  2. Hvis den blomstrer (har lavet skærme), skal du forsigtigt skære skærmene af først og lægge dem i en sæk. Frøene er i skærmene, og du skal derfor passe på, at de ikke drysser ned på jorden eller bliver taget med vinden.
  3. Det er en god ide ikke at fjerne kæmpebjørnekloen i solskin, da saften fra planten kan give udslæt, hvis din hud samtidig bliver ramt af sollys. Hav også handsker og langærmet trøje og bukser på, når den skal fjernes.
  4. Du kan også roligt få dyr til at spise dem. Det er ikke farligt for for eksempel får og geder at spise kæmpebjørneklo.
  5. Hvis du ser kæmpebjørnekloen på et offentligt areal, gør da kommunen opmærksom på det.
Kilde: Miljøstyrelsen

Kæmpebjørnekloen er den eneste invasive planteart omfattet af en lovgivning i Danmark, og en kommune kan pålægge borgere at bekæmpe planten, hvis den er på deres grund.

I Hillerød Kommune har de, ligesom mange andre steder en indsatsplan for bekæmpe af kæmpebjørneklo. Vi ville gerne have spurgt kommunen, om de har tænkt sig at fjerne kæmpebjørnekloen langs Hillerødvejen, men det er endnu ikke lykkedes at få en kommentar fra kommunen. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik