Folk i Region Sjælland skal vente mindre tid på at solgt deres bolig. Foto: Martin Ballund / Scanpix Ritzau

Derfor har 2017 været Region Sjællands år på boligmarkedet

Det kræver nu en smule mere tålmodighed at sælge en bolig i Danmark, medmindre du bor i Region Sjælland.

2017 har på mange måder været Region Sjællands år på boligmarkedet.

Regionen skiller sig nemlig ud fra resten af landet ved, at salgstiden på ejerboliger er faldene, mens den er stigende i resten af landet.

Det skriver Boligsiden.dk.

Her fremgår det, at salgstiden på huse og ejerlejligheder i Region Sjælland er faldet med 2,9 procent henover den seneste måned hele 18,6 procent siden oktober sidste år. Salgstiden har ikke været lavere i regionen på noget tidspunkt i indeværende årti.

Læs også Huspriserne falder i hele landet - undtagen København

Stigende antal handler

Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk, har følgende forklaring på udviklingen:

2017 har på mange måder været Region Sjællands år på boligmarkedet. Antallet af handler har været stigende, det samme gælder priserne, og samtidig falder salgstiden fortsat.

Birgit Daetz, kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk

- 2017 har på mange måder været Region Sjællands år på boligmarkedet. Antallet af handler har været stigende, det samme gælder priserne, og samtidig falder salgstiden fortsat. Alle de faktorer, der har påvirket en vækst i regionen, skal findes i udviklingen i København. Efterspørgslen og de meget høje priser har på sin vis gjort hovedstaden større forstået på den måde, at boligkøbere med daglig gang i byen er blevet villige til at flytte længere væk fra centrum, siger Birgit Daetz.

Mens boligejere i Region Sjælland skal vente mindre tid på at få solgt deres bolig, er udviklingen gået i den stik modsatte retning i de øvrige regioner.

Læs også Københavnere flytter kun til nabokommunen

Nedsat aktivitet sidst på året

På landsplan er der henover den seneste måned sket stigninger i salgstiden på både ejerlejligheder, huse og fritidsboliger på henholdsvis 2,6 procent, 1,3 procent og 1,5 procent, viser nye tal fra Boligsidens Markedsindeks.

- Det er ikke usædvanligt, at der bliver skruet ned for aktiviteten på markedet i årets sidste kvartal. Nu ser vi blot, at der nogle steder er tale om relativt store stigninger, eksempelvis er salgstiden på huse steget 4,3 procent i Region Hovedstaden. Stigningen i salgstiden skal derfor ses som en konsekvens af kombinationen mellem en periode, hvor der var særdeles stor rift om boligerne samt årets sæsonmæssige udsving, siger Birgit Daetz.

Læs også Andelsboliger koster sorte penge: Vil have 100.000 kroner

Ser man derimod på udviklingen siden oktober sidste år er antallet af dage, det tager at sælge en bolig, derimod blevet mindre. Forklaringen på de modstridende tal er et yderst gunstigt udgangspunkt.

- Salgstiden ramte tidligere på året et usædvanligt lavt niveau. Derfor ser vi et stort fald i salgstiden på eksempelvis hushandlerne, hvor det nu tager ni dage kortere at sælge sammenlignet med oktober 2016. Men når niveauet er meget lavt betyder det samtidig, at en stigning nærmest er uundgåelig, og det ser vi altså ske nu, siger Birgit Daetz.

Læs også De riges by: Ejerlejligheder har aldrig været dyrere