Målet var 100.000 træer: Nu mangler kommune en milliard kroner

Politikerne i København har haft som mål, at sætte 100.000 træer i byen - men pengene mangler.

Københavns Kommune havde en ambition om at sætte 100.000 træer i byen frem til 2025 – om cirka fem år. Men nu er projektet nærmest gået i stå. Fordi der mangler penge. 

quote Vi må også være med til at prioritere. Det er jo klart, at  man ikke kan sige, at alle de penge der er, skal bruges til at plante træer.

Karina Vestergård Madsen, fungerende teknik - og miljøborgmester, Enhedslisten

- Vi må også være med til at prioritere. Det er jo klart, at man ikke kan sige, at alle de penge der er, skal bruges til at plante træer. Der er rigtig mange opgaver, som også er væsentlige, siger fungerende teknik - og miljøborgmester Karina Vestergård Madsen.  

Byskoven: Ved lastbiler, grus og motorvejsbro

Indtil videre er der plantet cirka 36.000 træer i København. Men langt de fleste af dem står som små pinde i den nye byskov ved Selinevej på Amager. Derude hvor lastbilerne henter grus, og hvor Amagermotorvejens Bro krydser vandet. 

Træerne blev plantet som helt små - i 2017. Så der kommer til at gå en del år, før området, der i dag mest minder om en eng - er forvandlet til en tæt skov.

Man skal se godt efter, hvis man vil finde træerne. De er stadig kun mellem ti og tyve centimeter høje. Men det er er også et barsk landskab, som byskoven vokser i. Træerne står i tør og tætpakket overskudsjord fra byggerier. Jorden kommer blandt andet fra metrobyggeriet.

Lang vej igen - hvis man vil helt i top 

Københavns kommune har opgjort, hvor mange træer, der er i gaderne, set i forhold til hvor mange kilometer vej, der er. Og er er et stykke vej igen - hvis man vil op i toppen af træernes liga. 

I København er der 30 meter mellem hvert træ. På Frederiksberg er der 15 meter mellem hvert træ. Og hvis man sammenligner med en grøn by som Berlin - så er der her 13 meter mellem hvert gadetræ. Så det kræver flere træer i gaden, hvis København skal med helt i top.  

Der mangler en milliard til de sidste træer... 

Lige nu mangler der godt en milliard kroner, hvis man vil holde fast i at sætte 100.000 træer. Det fremgår af et notat i sagen. 

Regeringens anlægsloft er kommet i vejen. Og der er store udgifter til andre områder som ældre, børn og udsatte grupper. Så der er ikke råd til træer.  

quote Det må aldrig blive et valg mellem, om vi skal ansætte pædagoger, bygge daginstitutioner og passe på de handicappede...eller om vi skal plante et træ.

Karina Vestergård Madsen, fungerende teknik - og miljøborgmester,  Enhedslisten

 - Det må aldrig blive et valg mellem, om vi skal ansætte pædagoger, bygge daginstitutioner og passe på de handicappede...eller om vi skal plante et træ, siger Enhedslistens fungerende teknik - og miljøborgmester Karina Vestergård Madsen.  

En skov til fem millioner 

Så foreløbig står de fleste af de træer, der sat - ude mellem byskovens høje græs . I 2016  blev der på budgettet bevilget 1,1 million kroner til 1. etape af byskoven. Og på budget 2018 blev der bevilget 4,1 millioner kroner til at etablere 2. etape af byskoven. Resultatet er det, som man kan se ude i byskoven lige nu. En skov til fem millioner kroner. Der mangler en milliard, for at man kan få resten af træerne i jorden.    

Et er at lave en skov udenfor byen. Noget andet er, at sætte træer inde i byen. Det er langt mere kompliceret, og det kræver en del mere pleje af træet. Ofte kræver det også, at man sløjfer parkeringspladser - hvis der skal stå et nyt træ. Og parkeringspladser til bilen er der også kamp om i byen. 

Københavnerne vi have træer i gaderne

Men overordnet set er det altså lige nu penge, der mangler - for at flere træer kan stikke rødderne i jorden i byens hovedstad. Borgmesteren ved godt, at københavnerne gerne vil have flere træer inde i selve byen... 

- Vi ved, at der hvor folk gerne vil have nogle flere træer, det er langs gader og stræder. Men for at de kan blive plantet, skal man fjerne parkeringspladser. 

quote Vi ved, at der hvor folk gerne vil have nogle flere træer, det er langs gader og stræder.

Karina Vestergård Madsen, fungerende teknik - og miljøborgmester, Enhedslisten 

Så der er formentlig lang vej igen, før de 100.000 træer er på plads. 

- Jeg vil  gerne være realistisk. Der er fem år tilbage..... Vi er nået en tredjedel af vejen. Så at tro at vi kan nå i mål med 100.000 træer - i 2025 - det tror jeg bliver svært, siger Enhedslistens fungerende teknik - og miljøborgmester Karina Vestergård Madsen.

quote Vi er nået en tredjedel af vejen. Så at tro at vi kan nå i mål med 100.000 træer - i 2025 - det tror jeg bliver svært.

Karina Vestergård Madsen, fungerende teknik - og miljøborgmester, Enhedslisten

Dyrt at sætte et træ i en gade ...

Det har kostet omkring seks-syv kroner at plante et lille træ ude i byskoven. Mens det inde i byen koster 75.000 kroner at få bare et enkelt træ i jorden. Blandt andet fordi man skal skabe et godt voksehul til vejtræet,  og bane sig vej gennem adskilllige lag af vejkabler. Men borgmesteren mener også, at træer betyder noget for byen. Og for vores regulering af CO2 i luften.  

quote Vi ved, at træer er vigtige for vores luft i København. De er med til at sørge for, at gøre  byen køligere. Træerne optager en masse CO2.

Karina Vestergård Madsen, fungerende teknik - og miljøborgmester, Enhedslisten

- Vi ved, at træer er vigtige for vores luft i København. De er med til at sørge for, at gøre  byen køligere. Træerne optager en masse CO2. Der er faktisk kun godt at sige om træer. Og københavnerne vil gerne have dem, siger teknik - og miljøborgmester Karina Vestergård Madsen. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik