Der bliver færre boliger at vælge mellem

Antallet af boliger til salg er faldet med over 8000 på et år, viser nye tal fra Realkreditrådet.

Ved udgangen af august stod cirka 62.800 boliger til salg herhjemme.

Det er stadig mange, men folk på jagt efter en ny ejerbolig skal vænne sig til nye tider, hvor prisen ikke længere per automatik kan presses, og hvor det gælder om at slå til hurtigt, når man ser drømmeboligen.

Dels er antallet af boliger til salg faldet med 1000 i forhold til måneden før, dels er det 8300 færre end i sommeren 2011.

- Vi er vidne til et betydeligt årligt fald i ejerboliger til salg. Bortset fra et par måneder i foråret har boligudbuddet været faldende siden sidste sommer, siger Ane Arnth Jensen, direktør i Realkreditrådet.

Især fornyet salg i hovedstadsområdet

Det er især ejerlejlighederne i hovedstadsområdet, som igen er blevet salgbare. Faktisk så meget, at udbudspriserne også stiger. Priserne for ejerlejligheder ligger nu 6,2 procent højere her end for et år siden.

Seniorøkonom i Nykredit Markets, Tore Stramer, opremser tre mulige forklaringer på udviklingen:

At flere har held til at sælge boligen, at færre vælger at sætte boligen til salg, eller at flere opgiver at sælge og trækker deres bolig af salgslisten igen. Han hælder selv mest til de to sidste forklaring.

- Flere potentielle sælgere har mistet lysten til at forsøge et salg i det nuværende lidt sløje marked, samtidig med at flere boligsælgere opgiver at få solgt deres bolig, vurderer Tore Stramer.

Stabile priser forventes i sidste halvår af 2012

Han understreger dog samtidig, at faldet i udbuddet af boliger under alle omstændigheder er en god nyhed, fordi det stopper prisfaldet.

- Vi forventer således også, at boligmarkedet fortsat vil bevæge sig mod lysere tider og forventer stabile priser igennem sidste halvår af 2012, siger Tore Stramer.

Boligøkonom i Nordea, Lise Nytoft Bergmann, hæfter sig især ved, at folk på udkig efter en ejerlejlighed i dag kun kan vælge mellem syv lejligheder, hvor ejendomsmæglerne tidligere havde 10 på hylden. Især i København.

- For de købere, der er på jagt efter en lejlighed i København, betyder udbudsfaldet på 30-40 procent, at de skal vænne sig til en situation, hvor de ikke længere kan forvente, at ejendomsmæglerne har alle varenumre på hylderne som i et velassorteret supermarked.

- Det er en ny situation, der kan betyde, at køberne igen skal til at indstille sig på, at det kan være nødvendigt at træffe lidt hurtigere købs-beslutninger, end vi har set de sidste par år, siger Lise Nytoft Bergmann.

Hun understreger dog lige som flere af sine kolleger, at det er for tidligt at konkludere, at boligmarkedet er vendt, og at boligejerne igen kan række armene over hovedet. Den økonomiske usikkerhed kan stadig udløse et tilbagefald med nye prisfald.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik