Denne kæmpe elkedel kan lave varme til 3500 husstande

Tirsdag bliver den første elkedel i hovedstadsområdet indviet hos Gentofte Fjernvarme. Og den er meget mere miljøvenlig end den gamle gaskedel.

Den store røde elkedel hos Gentofte Fjernvarme er den første i rækken af de enorme elkedler, der skal lagre varmt vand til brug i fjernvarmenettet i hovedstadsområdet. Foto: Ulrik Hornemann - TV 2 Lorry

Med plads til 1200 kubikmeter vand, der når 110 grader, er den helt sikkert effektiv til et rekordforsøg til verdens største kop te eller en kæmpemæssig skål minutnudler.

Men det er nu ikke det, hovedstadsområdets første forvoksede elkedel skal bruges til.

Læs også Lovforslag presser kraftværker: Borgerne ender med at betale prisen

Tirsdag bliver den store kolos nemlig indviet hos Gentofte Fjernvarme, hvor den erstatter sin fætter, den gamle gaskedel, som nu sendes på pension, fordi den ikke er nær så bæredygtig som nytilflytteren.

For selv om elkedlen er rød i farven, så er den faktisk også temmelig grøn i det, da den pynter gevaldigt på CO2-regnskabet.

Den store røde elkedel hos Gentofte fFernvarme er den første i rækken af de enorme elkedler, der skal lagre varmt vand til brug i fjernvarmenettet i hovedstadsområdet. Foto: Ulrik Hornemann - TV 2 Lorry

Det er nemlig meningen at elkedlen skal lagre varmt vand til brug i fjernvarmenettets 3500 husstande via billig grøn vindmøllestrøm - for eksempel om natten, hvor der kan være en overproduktion, når det blæser.

- Vores målsætning er at være CO2-netrale i 2025. Alle de politiske initiativer i øjeblikket går på at undersøge, hvordan vi kan bruge meget mere el i fjernvarmesektoren og dermed medvirke til en bæredygtig udvikling, siger Kamma Eilschou Holm, direktør hos Centralkommunernes Transmissionsselskab I/S også kaldet CTR.

02:04

Den første af flere planlagte elkedler i hovedstadsområdet er klar og skal bruges til at lagre varmt vand til brug i fjernvarmenettet via billig grøn strøm. 

Luk video

Elkedlen er en del af 14 spidsbelastningsanlæg, som skal supplere det eksisterende fjernvarmenet.  Anlægget koster 33,5 millioner kroner, men det betyder ikke dyrere fjernvarme, da udgiften allerede er budgetteret i nyanskaffelser.

Det er planen, at mange flere af de gamle gas- og oliekedler skal udskiftes til el. Og den næste i rækken er på vej og skal stå i Gladsaxe og den bliver endda dobbelt så stor i kapacitet i forhold til Gentofte.

- Elkedlen vil blive brugt, når der er for meget strøm, det vil sige når vindemøllerne har puttet rigtig meget el i nettet. På det tidspunkt er el billigt, så vi får både en økonomisk fordel, og vi får noget der er grønt, siger CTR-direktøren.Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik