Denne boform hitter blandt ældre

Det gode seniorliv er for mange ældre blevet lig med at flytte i bofællesskab.

Rigtig mange danskere forbinder alderdom med ensomhed. Men sådan behøver det slet ikke at være.

Faktisk oplever flere bofællesskaber lige nu lange ventelister, fordi flere og flere drømmer om at dele alderdommen med andre. Ifølge Politiken går 80.000 danskere således med overvejelser om at flytte i seniorbofællesskab.

TV2 Lorry har i den forbindelse mødt nogle af de ældre, der har slået pjalterne sammen med andre pensionister.

Fællesskabet modvirker ensomhed

En af dem er Bent Ousted. Han er formand i seniorfællesskabet Lystoftegård i Skovlunde, som lige nu er under opførelse og forventes at stå klar til indflytning for folk i den den tredje alder om godt og vel halvandet år.

quote Ældre har brug for at være sammen med andre mennesker og lave ting sammen med andre mennesker for at modvirke ensomhed

Bent Ousted, formand for seniorfællesskabet Lystoftegård

- Ældre har brug for at være sammen med andre mennesker og lave ting sammen med andre mennesker for at modvirke ensomhed, siger Bent Ousted til TV2 Lorry, mens han giver os en rundvisning ved byggeriet, som kommer til at bestå af et fælleshus og 20 klyngehuse i tre forskellige størrelser.

- For at komme til at bo her, skal man være over 50 år, og børnene skal være fløjet fra reden, siger han og tilføjer, at man desuden skal ville fællesskabet.

- Ikke påtvunget og uafbrudt og hele tiden, men hvis man ikke vil fællesskabet, så skal man ikke bo sammen med nogen, der vil fællesskabet, siger Bent Ousted.

En familie på godt og ondt

At fællesskabet spiller en helt central rolle, kan man nikke genkendende til i Høje Taastrup. Her ligger seniorbofælleskabet Frødalen, som efterhånden har eksisteret i ti år.

quote Man er fælles om tingene, man er ikke alene, og man kan hjælpe hinanden, hvis der er noget, man ikke er herre over eller selv kan klare

Finn Bodholdt, næstformand i seniorfællesskabet Frødalen

- Man er fælles om tingene, man er ikke alene, og man kan hjælpe hinanden, hvis der er noget, man ikke er herre over eller selv kan klare, fortæller næstformand Finn Bodholdt til TV2 Lorry.

På Frødalen har alle beboere deres eget hus, og derudover er der et fælleslokale, der danner centrum for det sociale liv. Tilbage står spørgsmålet så, om alt er fryd og gammen, når man bor så tæt med andre af ens jævnaldrende?

- Man kan godt sige, at vi bliver en familie på godt og ondt, vi bliver enige om tingene, men der er også knaster - altså små bump på vejen, sådan vil det altid være, siger Finn Bodholdt til TV2 Lorry.

Håber på at leve længere

Tilbage i Skovlunde, hvor seniorfællesskabet Lystoftegård er ved at blive bygget, er 17 af de 20 huse i bofællesskabet allerede blevet solgt inden byggeriet er gået igang.

Gennemsnitsalderen for de nye beboere er 72, og formanden tror på, at det at flytte i bofællesskab i sidste ende kan betyde at man lever længere.

- Alle undersøgelser peger jo på, at hvis man har et godt socialt liv så lever man bedre, man er mere tryg og ikke bange, så det tror jeg bestemt at man gør, siger han.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik