Den sjældne hval i Øresund sandsynligvis en pukkelhval - der har været ude på lidt af en tur

Hvalen, der blev set ud for Dragør tirsdag aften, er sandsynligvis samme pukkelhval, der onsdag blev filmet ud for Grenaa.

Tirsdag aften blev en hval spottet og videofilmet ud for Dragør. Ved første øjekast lignede det en finhval, mente hvaleksperter.

Nu hælder hvaleksperter til, at der rent faktisk var tale om en pukkelhval - en omtrent lige så sjældent gæst.

- Med den nye, bedre viden, vi har fået fra Grenaa, hælder jeg mest til, at det var en pukkelhval. Det er det mest sandsynlige, siger Carl Kinze, hvalekspert og indehaver af hjemmesiden og netværket hvaler.dk.

Onsdag formiddag kunne sejlere ud for Grenaas kyst nemlig komme helt tæt på og filme en pukkelhval, der boltrede sig i det danske sommerhav.

Der for kan der sagtens kan være tale om den samme hval, mener eksperten.

- Tidslinjen passer helt fint. Den er set tirsdag aften omkring klokken 20 ved Ven ud for Vedbæk og næste dag ved middagstid i Grenaa. Den kan snildt have svømmet den distance på den tid, siger Carl Kinze.

PUKKELHVAL

  • Pukkelhvalen har været fredet siden 1966.
  • Pukkelhvalen kan blive op til 15 meter lang og veje op til 30 tons.
  • De vigtigste kendetegn er de meget lange luffer og en puklet rygfinne.
  • Pukkelhvalen forekommer i hele Nordatlanten og er en sjælden gæst i danske farvande.


Kilde: www.hvaler.dk

Kan have været ude på 'The Grand Tour'

Den filmede pukkelhval kan ifølge Carl Kinze have været på vej tilbage til Nordøstatlanten efter det, som biologen kalder for 'The Grand Tour'.

Pukkelhvaler kommer ind i danske farvande gennem Skagerrak.
Pukkelhvaler kommer ind i danske farvande gennem Skagerrak.
Foto: Erik Refner - Ritzau Scanpix

Begrebet dækker over en tur, hvor hvaler svømmer ind i de danske farvande via Skagerrak, krydser enten Lillebælt, Storebælt eller Øresund på sin vej til Østersøen, hvor hvalen både når Sveriges og siden Finlands kyst, før den vender tilbage.

Og ifølge en tidslinje over pukkelhvalspotninger i år, kan det meget vel være tilfældet.

- Vi ved, at en pukkelhval svømmede gennem Storebælt i februar. Siden er der set en pukkelhval ved Stockholm, og i midten af maj gik en pukkelhval i noget fiskegarn ved kysten i Finland. Den kom dog fri og svømmede videre, siger Carl Kinze, der dog understreger, at der også kan være tale om adskillige pukkelhvaler. 

Det er dog sjældent, at mange pukkelhvaler begiver sig gennem de danske farvande på én gang. Det sker omtrent hvert andet år, at pukkelhvaler bliver spottet langs danske kyster.

- Man kan heller ikke afvise, at det er hval, der har taget turen før som ung og som kender ruten. Det kan være, at den har været her en gang som ung kan huske det, og så vender tilbage senere som voksen. Hvaler er meget intelligente og har god hukommelse, forklarer hvaleksperten med henvisning til den pukkelhval, der sammen med sin unge blev set ud for Aabenraa i 2014.

Hvis hvalen er svømmet videre, kan den være ude af danske farvande på nuværende tidspunkt. Carl Kinze opfordrer dog fortsat folk langs kyster til at holde et vågent øje.

Videoen af hvalen i Øresund som filmet af Dansk Søredningsselskabs København-afdeling.

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik