Den lille dille: Leise har skabt en femværelses på 65 kvm

En ny boligbølge i København får flere børnefamilier til at skære ned på pladsen og i stedet udnytte hver kvadratcentimeter for at slippe for at flytte.

Leise Møller og hendes to store børn på 11 og 14 år bor i en af Vesterbros nok mest veludnyttede lejligheder.

Som i et tetrisspil har de fået klemt alt det her ind på 65 kvadratmeter: Et walk-in-closet, badeværelse, køkken med spiseplads, stue og så lige tre soveværelser.

quote Da børnene var helt små, havde vi et soveværelse, en stue og et stort køkken-alrum. Siden kom der så et soveværelse mere og så endnu et.

Leise Møller

De er en den al en ny trend, hvor der går sport i at udnytte hver sparsomme, hundedyre kvadratmeter.

I de sidste 16 år har familien banket vægge op og ned for at tilpasse lejligheden til deres behov:

- Da børnene var helt små, havde vi et soveværelse, en stue og et stort køkken-alrum. Siden kom der så et soveværelse mere og så endnu et, fortæller Leise Møller.

Det har krævet en hel del kreativitet at få lejligheden til at matche deres behov. Der blev kun lige akkurat plads til indgangen til lillebror Lausts værelse ved at sætte en lille toiletdør fra en kahyt ind. Mor Leise bor i et hjørne af stuen på et værelse med en specialbygget seng.

Over alt er der tænkt i intelligente løsninger. I køkkenbænken er der skuffer, storesøster Nellies seng kan med et snuptag laves om til en dobbeltseng til sovende veninder, og væggen mellem et af værelserne er et skab for at udnytte pladsen allerbedst.

Her får du en rundvisning i Leises lejlighed:

 

Rift om den dyre plads

Tendensen med at få det maksimale ud af sin plads er til del en naturlig konsekvens af den stigende tilflytning mod København. Der er rift om kvadratmeterne, og de er få. Men det er også et spørgsmål om prioritering, lyder det fra en fremtidsforsker fra Instituttet for Fremtidsforskning:

- Det kan være, at man som denne her flerbørnsfamilie har fundet ud, at hvis vi vælger at bo småt i nogle år, så kan vi få råd til en jordomsejling, eller fordi vi ved at bo småt signalerer at vi vi, at det er nogle andre værdier, der er vigtige for os, end at bo på 200 kvadratmeter, siger Tamira Snell, der er seniorkonsulent og fremtidsforsker.

Et valg, de i den grad kan nikke genkendende til hos familien på Vesterbro:

- Vi vil også gerne prioritere nogle andre ting og komme ud og rejse, så huslejen ikke sluger det hele - og så fordi det ligger et godt sted og tæt på børnenes skole, siger Leise Møller.

Smarte løsninger

Lotte Nørregaard Petersen er arkitekt og ejer af Griffen Shop på Nørrebro. Hun lever i dag af et skabe intelligente løsninger for blandt andet børnefamilier, der gerne vil blive boende i København. I en klassisk københavnerlejlighed hjælper hun ofte familierne med at tænke i kubikcentimeter i stedet for kvadratcentimeter ved at udnytte højden.

Hos en kunde på Frederiksberg har hun for eksempel skabt et børneværelse i to etager:

- Opgaven var, at der i det værelse skulle være plads til to børn. Så vi har lavet plads til storesøster oppe på en hæms og lillebror nedenunder. Og for at man kan komme op til hæmsen, har vi bygget en trappe med opbevaring, forklarer Lotte Nørregaard Petersen.

Se en tur rundt i et børneværelse i to etager her.

Hos familien Møller på Vesterbro er nøglen til at få det til at fungere, at de har de hvert deres værelse, hvor de kan lukke døren. Men ærligt – nogle morgner, hvor bølgerne går højt, kan den trange plads godt gå dem på nerverne.

- Så når vi skal på ferie, så kan vi godt finde på at prioritere, at leje noget med mere plads og have en fest over noget i flere etager, fortæller Leise Møller. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik