Den enes død, den andens brød – drama i Naturen Nu

Naturen Nu kommer med unik optagelser denne gang helt tæt på edderkopper, sommerfugle og biers kamp på liv og død i naturen.

Naturformidler Philip Hahn-Petersen er i denne uge vendt tilbage til Ræveskiftet tæt på Hornbæk. Et smukt og tilsyneladende fredeligt naturområde. Men kigger man godt efter, er der masser af drama på liv og død.

Philip Hahn-Petersen følger med kameraet i sin smartphone en smuk sommerfugl af arten Vejrandøje flyve lystigt fra blomst til blomst. Men pludselig fanges den i et klistret spindelvæv, der tilhører en Korsedderkop, og i løbet af sekunder er edderkoppen over sommerfuglen, bidder den og venter på at giften paralyserer sommerfuglen. Giften opløser vejrandøjen indefra og langsomt indtræffer døden. Imens har korsedderkoppen travlt med at spinde sin tråd rundt om sommerfuglen, hvorefter den fragter den nu døde sommerfugl op i et sammenrullet blad i toppen af spindet, der fungerer som forrådskammer. Se det dramatiske klip i videodagbogen øverst i denne artikel.

Dramaet er ikke forbi, for et andet sted ved Ræveskiftet støder Philip Hahn-Petersen på Biulv. Denne lille gravehveps ligner overfladisk en Almindelig Gedehams på farverne, men den har en helt anderledes enlig levevis. Hunnerne af Biulv graver lange gange i sand, og i gangene lægger de deres æg. Og så er det ellers ud at skaffe føde til de kommende biulvlarver. Den jagt er ikke for børn. Biulvene går specifikt efter honningbier.

- De overmander honningbien, stikker den så den bliver lammet. Den lille biulv er så stærk, at den kan løfte honningbien med hjem og trække den med ned i hulen og lægge den i et af ægkamrene. Når larven klækker fra æggene, vil den begynde at æde den paralyserede bi, fortæller Philip Hahn-Petersen i videodagbogen.

Men ringen slutter ikke nødvendigvis her, for i naturen er der altid endnu et led i fødekæden. Og i dette tilfælde kan det være Biulvguldhveps. Denne lille glinsende hveps har specialiseret sig i at kravle ned i biulvens gange og lægge æg på de honningbier, som Biulven ellers havde gemt til sit afkom. Men Biulvguldhvepsens larve klækkes først og spiser så lageret af honningbier før Biulvens larve kan komme til. De kan endda også finde på at spise biulvens larve.

Der er altså masser af drama at opleve på en solbeskinnet sensommerdag i Nordsjællands ellers fredelige natur, hvis man kigger godt efter.

Naturen Nu er et samarbejde mellem Verdens Skove og TV 2 Lorry og har til formål at få flere til at opdage Hovedstadsregionens mangfoldige natur.

Du kan se mange flere videodagbøger her.

 

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik