Grænsekontrol i Sverige - sådan vil den regeringen også have det på den danske side af Øresund. Foto: TT NEWS AGENCY

Regeringen vil indføre grænsekontrol til Sverige

Siden januar sidste år har der været grænsekontrol i Sverige, men efter terrorangrebet i Stockholm i fredags vil den danske regering have det samme.

Et forfærdeligt terrorangreb ramte i fredags den svenske hovedstad Stockholm, hvor en terrorist kørte ind i en menneskemængde og dræbte fire mennesker.

En 39-årig mand fra Uzbekistan er blevet anholdt og har erkendt sig skyldig i terrorhandlingen, som udover de dræbte sårede 15 mennesker. Manden var afvist asylansøger, der var gået under jorden, og det får nu den danske regering til at gå i offensiven.

I lyset af terrorangrebet i Stockholm og de mange udlændinge i Sverige, som risikerer at rejse illegalt til Danmark, holder regeringen et særlig vågent øje på udviklingen i Sverige.

Inger Støjberg, Udlændinge- og Integrationsministe, Venstre

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg fortæller overfor Jyllands-Posten, at den danske regering for første gang er parat til at indføre grænsekontrol imod Sverige. Det skyldes, at det er kommet frem, at de svenske myndigheder er på jagt efter mere end 12.000 efterlyste og afviste asylansøgere, som man ikke ved, hvor er.

»Det er klart, at hvis udviklingen i Sverige bliver forværret, vil regeringen ikke tøve med at indføre grænsekontrol imod Sverige. I lyset af terrorangrebet i Stockholm og de mange udlændinge i Sverige, som risikerer at rejse illegalt til Danmark, holder regeringen et særlig vågent øje på udviklingen i Sverige, siger Inger Støjberg i et skriftligt svar til Jyllands-Posten.

Som TV 2 Lorry har kunnet fortælle i programserien "De Usynlige" lever mere end 18.000 mennesker uden for myndighernes opsyn i Danmark, og de fleste af dem her i hovedstadsområdet. Og med det nye forslag vil regeringen sikre sig, at der ikke kommer endnu flere til fra nabolandet.

Læs også SikkerhedsBranchen: Betonklodser stopper ikke terrorister

I dag kan alle, også de illegale udlændinge, rejse frit ind over grænsen fra Sverige til Danmark. Der er ingen paskontrol. Derimod har svenskerne siden januar 2016 haft grænsekontrol over for rejsende fra Danmark, og efter fredagens terrorangreb blev den svenske grænsekontrol mod Danmark styrket yderligere.

Vi må have regeringen til at redegøre for, om der er en øget risiko for, at nogle af disse 12.000 mennesker, der er eftersøgt i Sverige, kan rejse mod Danmark. Der skal være bedre kontrol og styr på, hvor de illegale og efterlyste er.

Trine Bramse, Retsordfører, Socialdemokratiet

Danmark har til gengæld siden 2016 haft en midlertidig grænsekontrol ved den dansk-tyske grænse, og næsten 3.000 personer blev sidste år afvist som følge af kontrollen. Ifølge Inger Støjberg opretholder Danmark grænsekontrollen imod Tyskland, fordi der er risiko for, at illegale indvandrere, som ikke kan rejse videre til Sverige, hober sig op til skade for den offentlige orden og sikkerhed.

Både Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet udtrykker også dyb bekymring over, at tusindvis af forsvundne udlændinge fra Sverige frit kan rejse ind over grænsen til Danmark. Det kan true sikkerheden i Danmark, hvis illegale, farlige udlændinge, som Sverige ikke har styr på, rejser ind i Danmark, advarer de to partier, som kræver hurtig handling fra regeringen.

Læs også Godt nyt for pendlere: Grænsekontrol mens toget kører

- Vi må have regeringen til at redegøre for, om der er en øget risiko for, at nogle af disse 12.000 mennesker, der er eftersøgt i Sverige, kan rejse mod Danmark. Der skal være bedre kontrol og styr på, hvor de illegale og efterlyste er, siger Socialdemokraternes retsordfører Trine Bramsen til Jyllands-Posten.

Udlændinge- og integrationsordfører fra Dansk Folkeparti Martin Henriksen kalder situationen med de illegale udlændinge i Sverige helt uholdbar og kræver grænsekontrol til nabolandet med det samme.