Demokratisk robot-ræs mod fremtiden

Selv en 15-årig kan give ingeniørstuderende kamp til stregen ved DTU´s årlige RoboCup. Robotræset viser vejen frem mod et robotdomineret samfund.

- De selvkørende biler viser klart vejen frem. Og jeg tror, at om 10 år, så er stregerne på banen væk. Så kører robotterne bare ved at "se", hvor forhindringerne er henne, siger Ole Ravn, Robotforsker på DTU.

Torsdag kæmpede 15 selvkørende robotter til sidste elektrode - sammen med holdene bag. De dyster om at vinde DTU's Robot-ræs, DTU RoboCup.

Det er 20. år i træk og vinderne af de sidste 20 års DTU RoboCup er inviteret til at deltage i årets udgave af konkurrencen. Den yngste vinder nogensinde, 14-årige August Ljørring, der vandt sidste år, er også blandt årets konkurrencedeltagere.

quote Jeg tror, at om 10 år er stregerne på banen væk . Så kører robotterne bare ved at "se", hvor forhindringerne er henne

Ole Ravn, Robotforsker på DTU

De 15 robotter dyster om at være hurtigst til at gennemføre banen på tid. De skal klare en række udfordringer undervejs – blandt andet forcere en trappe, en vippe, få en golfbold i hul, spille kryds og bolle og ikke mindst køre ræs.

- Udviklingen i kravene til deltagerne afspejler den teknologiske udvikling, der har fundet sted.
Efterhånden som digitale kameraer, batterier, droner og gyroskoper til at måle hastighed, vinkling, position og bevægelser er blevet hvermandseje, så har vi også kunnet skærpe opgaverne for de deltagende robotter, forklarer Ole Ravn, der har stået i spidsen for afvikling af DTU RoboCup alle 20 år.

Historisk svært jubilæum og demokrati på banen

En rød sirene gik i gang med at hyle og blinke, da den hvide robotbil "James" blev  vinder af den første DTU RoboCup i 1997.

Oven i sad en platinblond Barbiedukke i førersædet, mens der blev jublet i indgangspartiet til DTU's hovedbygning.

Dengang var banen simpel sammenlignet med i dag. Robotterne kørte kun gennem porte, op ad ramper, i slalom og rundt i cirkler i 1997. Men banen er blevet afgørende mere svær gennem årene:

- Når der et år er en deltager, der klarer alle forhindringer, så laver vi endnu en helt ny til året efter, siger  Ole Ravn til DTUavisen i dag.

I dag skulle robotterne gennem en guillotineport, forcere en trappe, en vippe, få en golfbold i hul, spille kryds og bolle og ikke mindst køre ræs. Og så er der en løbsk robot på banen, som skal undgåes. Støder man sammen med den mister man point.

Gennem årene har demokrati sneget sig ind i konkurrencen. Sidste år vandt den kun 14-årige August Ljørring konkurrencen. Han vandt med en trehjulet LEGO-robot, han selv havde designet. Konkurrencen er blevet mere tilgængelig, fordi det nu er muligt at deltage i en konkurrence på Experimentariet og vinde to wildcard-pladser i konkurrencen.

Deadlines og praktik skal mestres

- De får lejlighed til at bruge den teori vi lærer dem i praksis. Men også at der er deadlines og at tingene skal virke på dagen. Så det er vigtigt at de har fokus på robusthed og pålidelighed i de løsninger de laver, siger Robotforsker på DTU, Ole Ravn, til os i dag.

Og der er da også eksempler på at robotterne ikke  gør som det var meningen. Enkelte kører fint, mens andre slingere væk fra stregen eller ikke helt får skubbet kryds og bolle figurerne på plads. Med navne som Klods Hans version 2, Team Amanda og Tactical Robot kan man fornemme den entutiasme der emmer i luften omkring banen i dag.

DTU RoboCup er underholdende, men afspejler også den forskning i fremtidens robotter, der sker på DTU. Næste generations robotter vil være i stand til at kunne aflæse ændringer i omgivelserne på en hel anden måde, end i dag. Ole Ravn spår derfor også, at de vil få en langt større udbredelse.

Team Amanda vandt DTU RoboCup, der i dag blev afholdt for 20. gang

Vinderne af DTU RoboCup 2017

Nummer 1: Team Amanda - Amanda Nielsen, Daniel Høgh og Tobias Andersen, DTU studerende
Nummer 2: Tactical Robot – August Borg Ljørring, folkeskoleelev, 15 år, sidste års vinder
Nummer 2: Klods Hans v2 - Per Jacobsen, tidligere DTU studerende, har deltaget i RoboCup i mange år