Demokrati eller valgflæsk? Mere magt til borgerne i Gladsaxe

Et flertal af politikerne i Gladsaxe vil give borgerne mulighed for at få taget enkeltsager op i byrådet. Venstre kalder det taktik op til valget.

Demokratiet i Gladsaxe skal tages til næste skridt, og derfor skal borgerne fremover have mulighed for at stille forslag til behandling på politisk niveau.

Sådan ser det i hvert fald ud, efter SF onsdag aften foreslog det nye initiativ til byrådet, der kvitterede med stor opbakning. Både Socialdemokratiet, Enhedslisten, Radikale Venstre og Liberal Alliance gav klart udtryk for, at de er med på SF's idé, mens Venstre og Dansk Folkeparti var en smule mere forbeholdne.

- Det er godt udgangspunkt, og det betyder også, at vi har et markant flertal for forslaget.

- Vi besluttede at sende forslaget til økonomiudvalget således, at de som det første i det nye år kommmer til at behandle og undersøge, hvordan sådan en ordning kan skrues sammen, siger 1. viceborgmester Serdal Benli, SF.

Venstres forbehold handler ikke om manglende velvilje til borgerinddragelse, men snarere at de finder timingen mistænkelig lige op til valget.

- De har haft fire år, hvorfor så lige op til et valg? Det er uden tvivl et indspark til valgkampen. Der er ingen i Venstre, der er imod borgerinddragelse, men vi er lidt skeptiske i forhold til timingen med at det kommer en måned før valget. Det er et politisk og taktisk træk, der måske er lidt usympatisk, siger Lone Yalcinkaya, medlem af byrådet for Venstre.

Borgerne interesserer sig ikke

Lone Yalcinkaya mener snarere, at forslaget handler om SF's jagt på vælgere end borgernes interesse i at blive inddraget.

- Jo mere vi forsøger at åbne op for borgerne, jo færre kommer der til arrangementerne. Enten kommunikerer vi det ikke rigtigt, eller også interesserer borgerne sig ikke for de emner, vi tager op, siger Lone Yalcinkaya.

Man har tidligere forsøgt med en lignende ordning i både Rødovre og Albertslund, og ifølge manden bag forslaget skal det netop være med til at få borgerne i Gladsaxe til at engagere sig mere i deres lokale område.

- Baggrunden er jo, at vi gerne vil styrke borgerinddragelsen. Vi vil gerne arbejde for at skabe et mere involverende og levende demokrati og dermed styrke borgernes engagement i deres lokalområde. Det vil styrke udviklingen i vores kommune, hvis borgerne selv kan pege på problemer og komme med løsningsforslag, siger Serdal Benli.

Kræver flere hundrede tilkendegivelser

I det oprindelige forslag lød det, at en borger skulle kunne skaffe det antal tilkendegivelser fra andre borgere, som et mandat koster. I Gladsaxe svarer det til godt 1300.

Flere partier gav dog udtryk for et ønske om, at man reducerer det tal til for eksempel 700. Det er blandt andet de detaljer, som økonomiudvalget skal se på straks i det nye år - altså efter det kommende kommunalvalg.

Venstres Lone Yalcinkaya mener, at borgerne har god mulighed for at blive hørt, som situationen er nu - uden at skulle starte en underskriftsindsamling.

- Hvis en borger ringer til mig, så behøver han ikke have hverken 300 eller 500 underskrifter. De kan bare ringe til mig, så skal jeg tage sagen op. Og det har vi også gjort gentagne gange i byrådet - ikke kun mig.

Klar til foråret

Trods Venstres skepsis var der et solidt flertal for forslaget, og hvis alt går vel, behøver borgerne i Gladsaxe ikke vente ret længe, før ordningen kan træde i kraft.

- Jeg håber, at vi allerede i foråret kan gå i gang med det. Der skal ikke gøres noget ekstraordinært for, at det her kan køre. Der skal bare findes en praksis for det, siger Serdal Benli.

Det vil fortsat være muligt at tage kontakt til de enkelte byrådsmedlemmer og få dem til at stille forslaget, som det hidtil har fungeret, så man ikke behøver skaffe flere hundrede tilkendegivelser, hvis man har noget på hjerte.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik