Hård kritik: Ufaglærte udsætter heste for dyrplageri

Dårlig beskæring af hove og forkert skoning af heste er dyreplageri. Derfor demonstrerede foreningen af registrerede beslagsmede i dag mod 'cowboytilstande' på Christiansborg Slotsplads.

Det skal være et krav at have en uddannelse, hvis man skal skoe heste eller beskære deres hove.

quote Især nye hesteejere er desværre ikke klar over den risiko, som de udsætter deres heste for, når de bruger ikke-uddannede beslagsmede

Chefkonsulent i Håndværksrådet, Dorthe Kulle

Så klart lyder det fra Foreningen af registrerede beslagsmede, der vil have nye jern i ilden, når det gælder forventningen til de mange beslagsmede.

- Vi mener, det er helt uacceptabelt, at alle og enhver stadig må beskære hove og montere hestesko her i Danmark uden skyggen af en uddannelse. Det er bydende nødvendigt med uddannelse og faste rammer for faget, siger Jakob Algot, der er med i gruppen af regisrerede beslagsmede.

Manglende uddannelse betyder dyreplageri

Hestehov beskåret for tæt med gennembrud til levende væv og blødning
Hestehov beskåret for tæt med gennembrud til levende væv og blødning
Foto: Presse

De heste, der får sko på eller får beskåret hovene af en ufaglært, risikerer nemlig at blive skadet og udsat for lidelser. Derfor stod Foreningen af registrerede beslagsmede sammen med Dansk Industri og Håndværksrådet på Christiansborg Slotsplads i dag mandag for at demonstrere mod forholdene.

- De uregulerede tilstande i faget burde høre fortiden til, men især nye hesteejere er desværre ikke klar over den risiko, som de udsætter deres heste for, når de bruger ikke-uddannede beslagsmede, siger chefkonsulent i Håndværksrådet, Dorthe Kulle, og tilføjer:

- Det er på tide at sikre ordnede forhold i faget gennem krav om en passende uddannelse, når man udfører beskæring af hove og skoer heste. 

En stald efterladt blodig af ufaglært beslagsmed.
En stald efterladt blodig af ufaglært beslagsmed.
Foto: Presse

Politisk lydhørhed på Christiansborg

Håndværksrådet kunne den 11. januar foretræde for Miljø- og Fødevareudvalget sammen med de registrerede beslagsmede. Her argumenterede de for et lovkrav om, at beslagsmedene skal være uddannede. Her forelagde de også billedmateriale, der viste eksempler på de skader på hovene, som uprofessionelt arbejde kan føre til.

Hestehov med hul ind til bløddele
Hestehov med hul ind til bløddele
Foto: Presse

- Fødevareminister Esben Lunde Larsen bør anerkende nødvendigheden i at fastsætte regler for beskæring og anlæggelse af beslag på heste, siger Jakob Algot og fortsætter:

- Mange skader kunne være undgået, hvis arbejdet var udført af professionelle uddannede håndværkere. Hvis man tager dyrevelfærd alvorligt, er her et hul i lovgivningen, som det ville klæde politikerne at få lukket.

Håndværksrådet og de registrerede beslagsmede har opbakning i sagen af både Hestens Værn, de hestepraktiserende dyrlæger og Socialdemokratiet og arbejder forsat på at få ændret loven, så der kan skabes de bedste vilkår for både heste og smedebranchen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik