Deleøkonomi stormer frem i Hovedstaden

Vi lejer hinandens biler via GoMore, booker Airbnb og genbruger ting og tøj - alt sammen for at spare penge. Deleøkonomi er i fremgang, i sær i Hovedstaden - men hvad er det nu lige deleøkonomi er?

Du kan dele, leje, genbruge og spare mange penge. Det foregår via App´s og websider og det handler om at udnytte ressourcer vi har i forvejen. Forbrugsgoder som vi gerne vil have adgang til, men som vi ikke har råd til. Luksusting, som forurener ved fremstillingen hvis vi alle skal eje dem. Eller om at bruge al den mad vi køber, så det ikke går til spilde.

Listen af ting, du kan dele, er lang:

Bilen, der alligevel står stille foran huset i 23 af døgnets 24 timer.

Den tomme lejlighed, du kan leje ud, mens du selv er ude at rejse.

Den dyre kjole, du kun brugte tre gange og som nu bare hænger i skabet.

Fladskærmen, der er out-datet, kan en anden fint bruge et par år mere.

Og vi kan sågar undgå madspild ved at hente hinandens ubrugte råvarer fra køkkenet og få dem brugt hos vores egen familie, i stedet for at maden bare smides ud.

Selv den tid du har tilovers kan du dele med nogen, der mangler tid til at udføre småjobs i hjemmet.

Så behøver vi ikke alle at eje de dyre forbrugsgoder som biler, dyre kjoler og store fladskærme. Og heller ikke at købe flere og flere ting. Ting der forurener når vi skal fremstille dem.

 

Færre fremstillede ting giver mindre forurening er et af mantraerne ved den nye økonomi-form. Frontløberne inden for deleøkonomi, både i udlandet og herhjemme, ser lige præcist netop ressourcebesparelsen som det, der kan redde vores planet fra at gå til i forurening på længere sigt:

- Der er en mulighed for at deleøkonomi bliver til bæredygtig økonomi, hvis det vinder frem, siger Claus Skytte, forfatter til bogen ”Skal vi dele?”, - Lige nu hvor deleøkonomi er nyt, bliver de sparede penge brugt til mere forbrug, siger han. Men bruger vi det alle sammen, vil det ifølge Claus Skytte gøre en afgørende forskel i vores måde at forbruge på. Jorden kan blive grønnere.

Og det er den digitale virkelighed, som vi allerede lever i der binder det hele sammen:
- Folk, der har en sofa de ikke skal bruge, kan lægge et billede op på vores side og der sidder altid en derude og mangler lige netop den ting”, siger Jesper Schäffer, der står bag Facebook-siden ”Gratis Ting København” og søstersiden ”Gratis Ting København Søges”. Her kan folk udbyde deres brugte ting, tøj og møbler. Den der kommer først til mølle, kan hente tingen. Det er alt sammen gratis og formålet er, at vi alle sammen lige bruger ressourcen en gang til, før den ender på lossepladsen.

At dele eller bytte kjoler, mad og ting hører til i den mindre ende af deleøkonomien. Og det er heller ikke en stor forretning der er målet for initiativtagerne af de mindre deleøkonomiske tjenester:

- Folk forbruger for meget, siger Stine Østergaard Skytte, der er indehaver af kjolebyttebutikken ”Resecond” på Nørrebro. Her skal du give en kjole til fællesskabet, før du kan tage en med hjem i dit skab: - Det er vores lille måde at gøre noget ved overforbruget på, siger Stine Østergaard Skytte.

At leje hinandens biler og lejligheder er kendt for mange af os. Men der er fælder – FDM har sået tvivl om, hvor meget man egentlig kan tjene på at leje bilen ud. Og HORESTA er utilfredse med at folk, der lejer deres private bolig ud, ikke skal leve op til de samme krav, som hotellerne skal, når det gælder sikkerhedsregler.

Forbrugerrådet TÆNK er bekymrede for manglen på regler for forsikring, skat og generelt for om folks forbrugerrettigheder overholdes.

Og så er der tvivl om, hvorvidt der betales skat af de mange transaktioner mellem private, via Appsne og websider.

Det har fået skatteminister Karsten Lauritzen, Venstre, til at bede Skatterådet om at indhente oplysninger om betalings-transaktioner fra de største platforme. Så kan SKAT se om folk betaler deres skat.

Men i fremtiden er det ikke kun de spørgsmål, der vil fylde i den offentlige diskussion, siger  forfatter og fremtidsforsker Peter Hesseldahl: - Der bliver ekstremt meget omkring: hvad er der af forpligtigelser, hvem ejer data,  hvilke rettighederne har man, hvordan deler man gevinsten, siger han.

Tirsdag klokken 20.00 kan du se programmet "Vi deler - duer det" på Lorry+.
I prgrammet tester vi, hvad der virker indenfor deleøkonomi.

 

LINK : Se definition på deleøkonomi og kollaborativ økonomi her


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik