De unge klager over racistiske betjente

Politiet opfører sig racistisk og ydmyger unge med etnisk baggrund. Det er en af forklaringerne på de seneste dages uroligheder, siger to politibetjente til politiken.dk.

Det er SSP-politifolk på Nørrebro og Vesterbro, som fortæller om klager fra unge af anden etnisk baggrund end dansk.
»Vi hører oftere og oftere, at vi ikke selv er for gode i vores kontakt med de unge mennesker. Til mig siger de unge, at de føler, at der er nogle betjente, der er racistiske i deres udtalelser«, siger politibetjent og SSP-mand på Vesterbro Claus Bjørn Nielsen til politiken.dk.
Også på Nørrebro hører SSP-politimanden Haroun Yusufi Rubi ofte om ubehageligheder mod de unge. De siger blandt andet at de bliver tvunget til at klæde sig af og lade sig visitere i underbukserne på åben gade.
»De påstår også, at de bliver tiltalt meget grimt. Det er for eksempel »sorte svin«, er der flere der har fortalt mig. Det opfatter de som meget nedværdigende«, siger SSP-politimand Haroun Yusufi Rubin.
Ifølge de unge han taler med i sit daglige arbejde er det de mest rå gadebetjentes opførsel, der har været den mere eller mindre direkte udløsende årsag for den uro i bydelen, som siden har spredt sig til resten af landet.