De nederste i hierarkiet må lade livet

Politiet har tilsyneladende fået et gennembrud i sagen om drabet på en 19-årig på Blågårds Plads i København. Fire fra Værebrogruppen er blevet anholdt.

De unge ofre i de storkøbenhavnske bandekonflikter er nederst i systemet - og det er dem, der affyrer og modtager skuddene.
      I marts blev to mænd på bare 19 år dræbt på åben gade dels i Husum og dels på Blågårds Plads.
      Og nu mener politiet at have skaffet nok beviser i den ene af sagerne. Fire mænd fra VHK - Værebros Hårde Kerne - er tirsdag blevet sigtet for at have deltaget i det drab, som foregik på Blågårds Plads.
      Om aftenen 13. marts blev Zoubir Aoussar ramt af et projektil i ryggen, da en gruppe steg ud af en bil og affyrede mindst fire skud.
      VHK, som af politiet også kaldes Værebrogruppen, har haft konflikter med grupper i Tingbjerg og på Blågårds Plads. VHK har især unge med pakistansk baggrund som medlemmer.
      Den 10. marts mistede Mahad Abdulqadir Abdi livet i en byge af skud i Husum, men ingen er blevet sigtet for denne forbrydelse.
      De to drab var kulminationen på voldsom uro i årets første måneder med både kølleoverfald og en stribe skudepisoder i Høje Gladsaxe, Tingbjerg og andre steder.
      For eksempel blev der affyret skud mod en køreskole i Husum. Kørelærer Naeem Khan sagde til Ritzau, at han ikke i sin vildeste fantasi kunne forestille sig et motiv. Men kort forinden var en af hans brødre blevet skudt i benet i Værebroparken.
      Efter de to drab i marts stilnede opgøret af. Efter en serie ransagninger kunne politiet på vestegnen fortælle, at man i løbet af mindre end tre måneder havde fundet cirka 25 skydevåben.
      Siden har efterforskere i bandeenheden på Politigården i København arbejdet med at samle beviser mod VHK, som fra begyndelsen var mistænkt for drabet på Zoubir Aoussar.
       Gerningsmændene forsøgte ellers på den vante facon at slette alle spor. En grå Mitsubishi Carisma, som drabsmændene flygtede i, blev fundet totalt udbrændt i Lyngby.
      Det er de yngste og lavest rangerende i grupperne, som lever livet farligt, har SSP-koordinator Jean-Jacques Royal tidligere fortalt.
      - De unge, der står på gaden, er bodyguards for de ældre bandemedlemmer, som styrer dem med hård hånd.
      - Det samme er dem, der bliver sendt af sted for at skyde, for det er sådan, man optjener respekt og rykker frem i hierarkiet, har den erfarne SSP-koordinator berettet.
      Med skyderierne forsøger lederne at vise muskler over for modparten. Og i miljøerne er det utrolig vigtigt at være til stede på gaden og ikke gemme sig. Dermed signalerer man mod og styrke.
      De fire anholdte fremstilles i grundlovsforhør onsdag morgen med krav om fængsling.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik