Tisvilde Hegn huser 192 truede arter. Det er flest af alle naturområder i Danmark. Foto: Karsten Schnack - Ritzau Scanpix

De mest artsrige naturområder ligger i Nordsjælland

En ny ph.d.-afhandling har fundet frem til de mest artsrige hot spots i statens skove og naturområder. Nordsjælland er topscorer med tre områder i top seks.

Nordsjælland rummer de naturområder i Danmark, der huser flest forskellige truede og sjældne arter.

Det viser en ny ph.d.-afhandling, som Naturstyrelsen har offentliggjort på sin hjemmeside.

Erhvervs-ph.d. Erik Buchwald har som led i sin afhandling for Naturstyrelsen og Københavns Universitet gennemgået 22 millioner observationer af alt, hvad der kan krybe, flyve og gå i den danske natur.

Og det er der rigtig mange arter, der kan i Nordsjællands store skove og naturområder. 

Læs også Advarer svømmere om ækle bæster i badesø: De gennemborer din hud

Tisvilde Hegn, Gribskov og Jægersborg Dyrehave indtager henholdsvis første-, tredje- og fjerdepladsen over de mest artsrige områder.

Det kan hænge sammen med, at dyr og planter har masser af plads i de skove.

- De statslige naturområder med flest registrerede, truede arter hænger ikke så overraskende sammen med steder, hvor naturen har fået plads, siger Erik Buchwald, der har skrevet afhandlingen.

- Alle steder har deres egne specialiteter, fra Møns blomsterrigdom, over sommerfugle i Mols Bjerge til Jægersborg Dyrehaves ældgamle træer, der er guf for biller og svampe. De er alle et besøg værd - for både biologinørderne og den almindelige skovgæst, siger Erik Buchwald. 

Læs også Droppet som kandidat til Verdensarvsliste, men giver ikke op

 

Top seks: De mest artsrige skove og naturområder

 1. Tisvilde Hegn: 192 truede arter 
  Sjællands største sandflugtsplantage er levested for mange insekter, krybdyr og småfugle, eksempelvis stor enggræshoppe, blank gæstemyre og biolet koralsvamp:

   
 2. Klinteskov på Møn: 179 truede arter
  Stor blomsterrigdom og mange sjældne orkideer og svampe, der er knyttet til den kalkrige jordbund. Eksempelvis orkideerne, rød skovlilje, storblomstret hullæbe og horndrager.

   
 3. Gribskov: 120 truede arter
  Meget varieret skov med både nåle- og løvtræer og store vådområder. Af særligt truede arter kan nævnes natsommerfuglen skinnende jordfarveugle og grøngul pastelporesvamp. 

   
 4. Jægersborg Dyrehave: 116 truede arter
  Den lokalitet i Danmark, hvor der er registreret flest sjældne og hensynskrævende svampearter, eksempelvis vokshatte og egetunge. 

   
 5. Almindingen: 116 truede arter
  Bornholms største sammenhængende naturområde er levested for en lang række sjældne og truede arter, eksempelvis Bechsteins flagermus, svampen prægtig mælkehat og edderkoppen orange hjulspinder. 
   
 6. Mols Bjerge: 108 truede arter
  60 procent af Danmarks insektarter er registreret her, og man kan finde et mylder af sommerfugle, herunder okkergul pletvinge og den truede og farverige mariehøneedderkop.