De første i verden: Kræftpatienter skal teste ny vaccine

Uhelbredeligt syge patienter på Herlev Hospital får nu som de første i verden en behandling med en helt ny type immunterapi-vaccine mod knoglemarvskræft.

Når patienter får konstateret kræft, kan de måske i fremtiden blive tilbudt en vaccine, som skal sørge for at holde den frygtede sygdom under kontrol, så man slipper for tilbagefald og kan leve med den som en kronisk tilstand i en lang årrække, som det er tilfældet med for eksempel hiv eller diabetes.

Det er ifølge Berlingske perspektiverne i et opsigtsvækkende dansk forskningsprojekt, hvor læger på Herlev Hospital arbejder på at udvikle en helt ny type immunterapi-vaccine mod i første omgang knoglemarvskræft.

Med i projektet er 10 uhelbredeligt syge patienter, der som de første i verden i løbet af et år 15 gange vil få indsprøjtet en vaccine med et peptid, som "booster" patienternes eget immunforsvar til bedre at kunne bekæmpe kræftcellerne.

Der er tale om en såkaldt terapeutisk vaccine, men ifølge Berlingske er princippet det samme som ved vacciner, der skal forebygge sygdomme som for eksempel mæslinger. Nemlig at man på en effektiv måde præsenterer immunforsvaret for det, som det gerne skal gøre noget ved og stimuleres imod.

- Forsøget er den første afprøvning af vaccinen, og i denne fase undersøger vi bivirkninger til behandlingen men kigger selvfølgelig også på effekten. I det store perspektiv arbejder vi på at ændre knoglemarvskræft fra at være uhelbredelig og med gentagne tilbagefald til at være en kronisk sygdom under kontrol, siger Nicolai Grønne Dahlager Jørgensen, der er læge og ph.d. studerende på Center for Cancer Immunterapi på Herlev Hospital til Berlingske.

Immunterapi betragtes som et gennembrud i indsatsen mod kræft, og forskellige typer af behandlinger har givet bemærkelsesværdige resultater i forhold til blandt andet modermærkekræft. For nylig er et immunterapilægemiddel også blevet taget i brug mod lungekræft, efter at forsøg har vist en øget overlevelse sammenlignet med kemoterapi.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik