David er i byen for at stjæle dansk design

David Friedman lever af andres ideer. Han støvsuger designverdenen for klassikere, kopierer dem og sælger dem billigt gennem sin britiske hjemmeside. Og i denne uge gæster forretningsmanden fra London Copenhagen Design Week for at få nye ideer til sin plagiatvirksomhed, skriver Urban.

- Jeg er her både for at nyde de pragtfulde værker fra andre designere og selvfølgelig for at finde endnu flere klassikere, jeg kan kopiere og sælge billigt. Jeg er altid på jagt efter denne verdens Arne Jacobsen'er, siger David Friedman til Urban.
Englænderen understreger dog, at han ikke kopierer de unge, nye designere, der først er ved at etablere sig. Dem er der ikke penge i. Endnu. De autoriserede møbelforhandlere her i landet sælger originalprodukterne for fem-seks gange så meget, som Friedmans kopier. Det bringer ham ikke mange venner i dansk designkredse.
- Jeg har intet forhold til mine rivaler, og jeg føler heller ikke, at jeg besudler Arne Jacobsens minde. Tværtimod. Jeg gør hans vidunderlige kreationer tilgængelige for de, der ikke er født rige. Hvis man giver 60.000 kroner for en stol, tør man jo slet ikke sidde i den. Giver man 8.000 kroner, kan man nyde den, fortæller han.
Danmarks store møbelproducent Fritz Hansen lægger ikke skjul på, at de ser ned på kopivarerne. De har dedikeret et afsnit af deres hjemmeside til 'krigen mod plagiaterne', og på Nyhavn har de udstillet en antiplagiat-skulptur med en Arne Jacobsen-stol på toppen og påskriften: 'Vær original, bekæmp kopierne'. Direktøren for det danske firmas brand og kommunikation, David O. Rosenkvist, kender Friedman og hans firma.
- Vi er imod alt, hvad den mand foretager sig med hensyn til at kopiere vores designs. Han udnytter en anerkendelse, som vi har brugt årtier på at opbygge, og skaber kopier, der er langt under niveau. Alt fra hans anvendte materialer til polstringen ser billigt ud. Og man må heller ikke glemme, at ægte design bevarer værdien og skønheden med alderen. Hans kopivarer taber værdien, så snart de er købt, siger David O. Rosenkvist til Urban.
Urban spurgte arrangørerne bag Copenhagen Design Week, hvad de mener om David Friedman og hans plan om at kopiere møbler fra deres arrangement:
- Officielt har vi ikke nogen holdning til hans virksomhed. Men jeg vil da godt sige, at vi i hvert fald ikke har inviteret ham til vores design-uge, siger pressechefen for Copenhagen Design Week, Mark Stevens.
Ifølge Friedman selv har han alene i år solgt omkring 600 designstole til danske kunder. Hans virksomhed er helt igennem lovlig, da han sælger fra et andet EU-land til danske kunder. Loven i England tillader kopiering af design allerede 25 år efter designerens død, mens det i Danmark først bliver lovligt efter 70 år. Danske købere må dog ikke sælge hans produkter videre.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik