Dårligste valg til S - nogensinde

Overborgmester Frank Jensen og hans socialdemokratiske partifæller i København vil gå markant tilbage ved kommunalvalget i morgen. Det viser en meningsmåling, som Jysk Analyse har udført for TV2/Lorry.

Ifølge meningsmålingen har socialdemokraterne opbakning fra 24 procent af vælgerne. Det er knap seks procent færre end ved valget i 2009, og det dårligste resultat nogensinde.

"24 procent er ikke godt nok - og jeg tror også, der er flere socialdemokrater derude. De må hen og stemme," siger overborgmester Frank Jensen til meningsmålingen.

Socialdemokraterne har siddet på overborgmesterposten i 110 år og har i perioder haft over flertallet af sæderne i borgerrepræsentationen. Overborgmesteren vurderer, at nogle vælgere tager det for givet, at socialdemokraterne sidder på magten.

"Men jeg bliver nødt til at sige, at sådan behøver det ikke at være," siger

Frank Jensen i en appel til potentielle socialdemokratiske vælgere, der enten ikke møder frem ved stemmeurnerne, eller som planlægger at stemme på Enhedslisten og Venstre, der har markeret sig i den københavnske valgkamp med stærke synspunkter f.eks. for og imod bilisme.

Venstre står ifølge meningsmålingen til en mindre fremgang fra 9,4 til 12 procent af stemmerne, mens Enhedslisten spås en kæmpe fremgang fra 10,9 procent af stemmerne i 2009 til 21 procent i morgen. Holder den måling stik, bliver Enhedslistens gruppe på rådhuset altså næsten lige så stor som socialdemokraternes. Det er aldrig sket før.

Politisk kommentator Thomas Larsen fra Berlingske vurderer dog, at overborgmesteren også efter 1. januar vil hedde Frank Jensen.

"Det vil være en revolution, hvis socialdemokraterne mister overborgmesterposten, og det kommer ikke til at ske. Men Frank Jensen skal til at arbejde sammen med et meget selvbevidst Enhedslisten. Det er hans nye virkelighed," siger Thomas Larsen.

Ifølge meningsmålingen går SF tilbage fra 22,2 til 12 procent af stemmerne.

Radikale går frem fra 8,5 til 11 procent.

Dansk Folkeparti i København går lidt tilbage fra 7,7 til 7 procent,

Konservative går tilbage fra 7 til 6 procent, mens Liberal Alliance står til 4 procent. Partiet bliver dermed valgt ind i Københavns borgerrepræsentation for første gang.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

efterladt speedbåd

Nogen har efterladt en speedbåd i Skovshoved Havn – og andet interessant fra hittegodslisten

Bedstemor Ann1

playBedstemor Ann har haft 19 plejebørn: "Nærkontakt med dyr er vigtigt"

Hund, kat og hest

Hader dit dyr nytårskrudt? Her er, hvad du kan gøre

julehjælp

playFra corona-hjælp til julehjælp: Ubenyttede gavekort gives videre til trængende

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere