Københavnerne finansierer julen hos pantelåneren

Det går så stærkt for Danmarks eneste pantelåner, at de nu har overtaget en hel bank på Østerbrogade for at følge med efterspørgslen.

For kort tid siden lå der en helt almindelig Nordea på Østerbrogade 137 i Købehavn. Nu ligger der en Nyfortuna.

Virksomheden er Danmarks eneste certificerede pantelåner, der hver dag giver lån til dusinvis af danskere mod sikkerhedsstillelse i værdigenstande som guldsmykker, forlovelsesringe og Rolex-ure. Og det koncept er der flere og flere, der benytter sig af.

- Før vi fik bevillingen til at udstede pantelån i 2013, havde pantelån været væk fra hylderne i over 40 år. Så da vi startede op, kendte markedet ikke så meget til pantelån. Det var noget folk havde læst om i en bog, set i en film eller hørt om fra USA. I årene der er det gået mere op for folk, at du kan gå ind til og tage pant for dine værdigenstande fremfor at tage et kviklån, sms-lån eller overtrække dit dankort, som i langt de fleste tilfælde medfører flere omkostninger, siger Mia Hinrichs, administrerende direktør hos Nyfortuna.

Sådan fungerer et pantelån

Nyfortuna må ifølge loven tage 1,5 procent i månedlig rente. Lånets løbetid er mindst tre måneder - højst seks måneder.

Kunderne kan låne op til halvdelen af varens værdi, og hvis pengene ikke betales tilbage i tide, så sælger Nyfortuna den pantsatte genstand.

Kunden får overskuddet, men pantelåneren indkasserer altså renter for hele perioden.

Flere kunder i julen

Inden Mia Hinrichs slog dørene op til Nyfortunas nye butik i den gamle Nordea-bank, oplevede hun en markant vækst i den daglige omsætning og kundeekspedition.

For kort tid siden lå der en helt almindelig Nordea på Østerbrogade 137 i Købehavn. Nu ligger der en Nyfortuna.
For kort tid siden lå der en helt almindelig Nordea på Østerbrogade 137 i Købehavn. Nu ligger der en Nyfortuna.
Foto: PR-foto

Men stigningen kommer formentlig ikke til at stå mål med det tryk, der venter forude: Julen er nemlig højtid for både pantelån og salg af guld, melder Nyfortuna, der har timet indflytningen på Østerbrogade med netop det forestående decemberræs.

- Sidste år så vi en fordobling i omsætningen ift. den gennemsnitlige månedsomsætning, men der er allerede lagt i kakkelovnen til en endnu større stigning i år; ordrebogen for December begynder allerede at bugne, og selvom vi med pantbanken har udvidet kapaciteten, kræver det sin kvinde at følge med efterspørgslen, fortæller Mia Hinrichs med henvisning til, at det allerede er væltet ind med guldsmykker og armbåndsure her i ugen op til december, og at man pt. skal booke tid på forhånd for overhovedet at nå at få et lån inden juleaften.

Det er dog ikke kun julegaver og juleudgifter, danskerne finansierer gennem pantelån: Flere kunder kommer nu for at pantsætte deres værdier for at komme af med deres kvik- og smslån, fortæller Mia Hinrichs.

- Hvor vi tidligere har oplevet, at danskerne pantsatte deres værdigenstande for at betale termin, dyrlæge- og tandregninger mv., ser vi nu en ny type kunde, der er blevet fanget i dyre kviklån eller sms-lån, og som gerne vil ud af gældsfælden. Der er pantelån ret ideelt, i det at man egentlig køber sig ud med sin værdigenstand, men så kan fortryde ved at tilbagekøbe genstanden for beløbet plus en relativt mindre rente, siger Mia Hinrichs.

Kritisk Forbrugerråd

Hos Forbrugerrådet Tænk mener vicedirektør, Vagn Jelsøe, dog ikke, at et besøg hos pantelåneren er et attraktivt tilbud til danskere i pengenød.

- Vores råd er, at hvis man vil låne penge, så skal man gå i banken, og hvis man vil sælge ejendele, så skal man henvende sig andre steder end pantelåneren. Sandsynligheden taler for, at denne her form for virksomhed giver dyrere lån end banken og dårligere pris for varerne, fordi de står over for folk, der er i en svag situation, har Vagn Jelsøe tidligere udtalt til Ritzau.

Den udlægning er Mia Hinrichs ikke helt enig i.

- Et forbrugslån i en bank kan du ikke engang være sikker på at få til en rente på halvanden procent om måneden. Men hvis man vil sælge genstande, så skal man ikke gå til en pantelåner. Her belåner vi dine genstande med henblik på, at du kommer og henter dem igen.Vi oplever også, at folk pantsætter ting, de gerne vil hente igen. Det kan være et arvestykke eller et ur eller smykke, de har fået af deres bedre halvdel. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik