Danskerne dropper dyre gravsteder.

Danske kirkegårde sætter priserne på gravpladser kraftigt i vejret. Det får kunderne til at finde andre udveje, skriver Søndagsavisen.

En stikprøve, som avisen har foretaget i fem af landets sogne, viser, at prisen for at få passet et gravsted er steget med op til 71 procent i løbet af de seneste par år. Det irriterer kirkens kunder. Af samme grund vælger langt flere end tidligere at få spredt deres aske over havet, lyder det fra flere bedemænd.

Kirkegårdene er blevet afsindigt dyre. Derfor tænker mange, at det er billigere at få spredt asken ud over havet," siger Frank Hejslet fra Hejslet Bedmandsforretning i Frederikshavn.

En helt ny undersøgelse, Interresearch har foretaget for Søndagsavisen, viser, at hele 11 procent af befolkningen overvejer at få spredt deres aske. I 2009 valgte hver 30. dansker den løsning, viser tal fra Kirkeministeriet.

Prisstigningerne på vedligeholdelse af en gravplads skyldes, at øget brugerbetaling skal være med til at dække Folkekirkens underskud på over 800 mio. kr., lyder det i en indskærpelse fra Kirkeministeriet.

Inden udgangen af 2012 skal alle landets kirker beregne deres priser på en ny måde, hvilket i langt de fleste tilfælde vil betyde markante prisstigninger.

Det er en fair løsning, mener provsternes formand, Paw Kingo Andersen.

»Det er altså ikke noget, vi skal til at tjene penge på. Det er en brugerbetaling, der skal dække de faktiske omkostninger ved vedligeholdelsen. De pårørende skal være glade for den tid, hvor de har fået tilskud,« siger han