Danskere fik mest i Europa: Nyt projekt halverer antibiotikaforbrug

Mere end 500 plejere deltog i et samarbejde mellem hospitaler og kommuner, der skulle sænke antibiotikaforbruget og forebygge urinvejsinfektioner.

Danske ældre på plejecentre er blandt de grupper i Europa, der får mest antibiotika. Men et nyt projekt har haft særdeles gode resultater og næsten halveret forbruget.

Det startede i 2017, hvor eksperter fra Herlev og Gentofte Hospital begyndte at afholde undervisningsseminarer på syv plejecentre i Gentofte og Frederikssund Kommune, hvor plejepersonalet blev undervist i infektioner, smittespredning og antibiotika.

quote Et plejecenter formået helt at slutte med forebyggende antibiotisk behandling.

Anita Schlippe Rasmussen

Nu er effekten gjort op, og selvom udenlandske studier havde vist, at øget viden kunne give resultater, så er folkene bag svært begejstrede.

- Vi vidste, der var et potentiale for at kunne reducere antibiotikaforbruget, men resultaterne er alligevel overraskende gode. Plejepersonalet spiller en kæmpe rolle. De er først til at observere symptomer hos borgere, og derfor spiller deres viden om urinvejsinfektioner og antibiotika en stor rolle. Her har vi så kunne tilføje et ekstra lag, siger projektleder Jette Nygaard Jensen fra Klinisk Mikrobiologisk Afdeling på Herlev og Gentofte Hospital.

Rider på en bølge

Halvdelen af alt antibiotika til ældre i Danmark gives for urinvejsinfektioner, men undersøgelser har vist, at mange bliver behandlet unødvendigt ved mistanke om urinvejsinfektion. Effekten af antibiotika kan være begrænset og ud over bivirkninger som svækket immunforsvar og ændret tarmflora, kan behandlingen faktisk gøre borgere mere modtagelige over for andre infektioner og øge resistensudviklingen.

quote Lige nu rider vi på begejstringens bølge.

Bettina Slott

På plejecentrene i de to kommuner er de glade for samarbejdet med forskningsenheden.

- Alle vore plejecentre har arbejdet med at højne de generelle infektionshygiejniske forholdsregler, som der blev undervist i. Efter projektets afslutning har et plejecenter formået helt at slutte med forebyggende antibiotisk behandling, siger Anita Schlippe Rasmussen, der er hygiejnesygeplejerske i Frederikssund Kommune.

Det opfattelse deler de i Gentofte Kommune, hvor Bettina Slott er hygiejnesygeplejerske.

- Vi har fra vores side lagt et stort arbejde i forberedelsesdelen, og efterfølgende ligger der også et stort arbejde i at implementere og vedligeholde de gode resultater. Lige nu rider vi på begejstringens bølge, siger hun.

De gode erfaringer har ført til, at et lignende projekt netop nu afprøves i Gladsaxe og Rudersdal Kommune.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik