Lejlighedsejere har tjent gode penge i 2017

Men de store stigninger kan være et overstået kapitel i 2018.

Det har ikke været helt dumt at eje en lejlighed - specielt i hovedstaden - i år 2017. 

Her vil man nemlig kunne glæde sig over at have tjent fine penge på sine mursten; i hvert fald på papiret. 

Det oplyser ejendomsmæglerkæden Nybolig, der selvfølgelig har al mulig grund til at juble. 

Her har man kigget på tallene fra Boligsiden.dk og sammenlignet handlerne i de seneste 12 måneder, og en ejerlejlighed på 100 kvadratmeter er gennemsnitligt steget med 200.000 kroner. 

- Tallene dækker over store geografiske forskelle, hvor de store byer ikke overraskende har oplevet de største prisstigninger, siger relationschef Thomas Hovgaard i en pressemeddelelse. 

Han understreger, at træerne ikke vokser ind i himlen, da det er ganske normalt over en trediveårig periode, at boligmarkedet har op- og nedture. 

Priserne risikerer at falde frem til 2021

De store prisstigninger, i særdeleshed hovedstaden, har da også vakt bekymring blandt politikere og eksperter. 

Nationalbanken har flere gange advaret mod en eventuel boligboble i København - senest i en ny prognose fra september:

- Prisniveauet vurderes at være højere, end udviklingen i de disponible indkomster og renterne tilsiger, konkluderer banken her. 

Et bredt flertal i Folketinget indgik i foråret en aftale, der skal få priserne til at stige mindre - eller sågar falde helt frem til 2021.

De nye regler vil gøre det sværere for købere at få de billige afdragsfrie lån med variabel rente i både København, på Frederiksberg og hele Amager, samt i en stribe Nordsjællandske kommuner. 

Nye regler rammer førstegangskøbere

Reglerne vil dog især ramme købere med lavere indtægter - for eksempel førstegangskøbere - da det er skruet sådan sammen, at det skal være sværere at få attraktive lån, såfremt boligen koster mere end fire gange ens årlige husstandsindtægt. 

Og det er blevet kritiseret af en række borgmestre på TV2Lorry.dk, der mener, at markedet bliver skævvredet kunstigt, når det kun gælder i nogle kommuner. 

Ifølge en boligøkonom findes der da også mere effektive måder at forhindre det en boligboble:

- Det er sådan noget som forældrekøb, hvor særlige gunstige skatteregler kan være med til at presse priserne op på de mindre lejligheder. Det kan også være Airbnb, hvor man måske bør indgå en aftale, sådan at man får faste rammer for, hvordan det kommer til at fungere, sådan at københavn ikke får skadelige virkninger af en sådan ordning. Det har vi set i andre byer som Amsterdam og Barcelona, siger Curt Liliegreen, som er Sekretariatschef i Boligøkonomisk Videncenter, til TV 2 Lorry.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik