Danske aktier har tabt 100 milliarder

Efter 10 dage i træk med tab er de danske aktier sammenlagt dykket 14,4 procent - eller 100 milliarder kroner.

Aktierne i det danske C20-indeks over de mest omsatte aktier faldt fredag for 10. børsdag i træk.
Med fredagens fald på 3,7 procent til indeks 375 er der tale om et samlet fald på ikke mindre end 14,4 procent fra den 22. juli.
Ifølge beregninger foretaget af Ritzau Finans er den samlede værdi af C20-aktierne faldet fra 685 milliarder kroner den 22. juli til nu 585 milliarder kroner. Altså 100 milliarder kroner.
Selv om aktieinvesteringer normalt er langsigtede, og der derfor er en indbygget tålmodighed i for eksempel pensionsinvesteringer, så er et så stort værditab på så kort tid bekymrende, mener chefanalytiker i Danske Bank, Steen Bocian.
- Aktiekurser er en usikker værdiansættelse, så derfor kan man ikke sige, at der er forsvundet 100 milliarder kroner, men situationen er alligevel meget alvorlig, fordi et så stort fald i aktiekurserne påvirker det generelle forbrug og investeringslysten negativt, og det øger risikoen for en fornyet økonomisk krise, siger Steen Bocian.
Aktiekurserne falder i øjeblikket i hele verden, og hvis de globale kursfald fortsætter, bør centralbankerne snart forsøge at modvirke den dårlige stemning, mener han.
- Det kan ske gennem støtteopkøb af statsobligationer i især lande som Spanien og Italien, som er hårdest ramt. Det kan også gøres ved at forsøge at øge pengemængden og pengeudbuddet (så det bliver billigere at låne penge, red.), så der er forskellige ting, man kan skrue på, siger Steen Bocian.
Selv om aktiemarkederne lige nu er præget af stor nervøsitet og usikkerhed og nærmest er ude i noget, der ligner et frit fald, så advarer Steen Bocian mod at "overdramatisere".
- Situationen er langt fra ikke lige så alvorlig som i efteråret 2008, hvor Lehman Brothers kollapsede.
Når markedet vender, så kan det godt vende ret meget og ret hurtigt. Det er for tidligt at sige, at vi nu er inde i en ny økonomisk krise, siger han.
Sidste gang C20-indekset faldt 10 dage i træk var i 1992.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik