En konvoj af amerikanske militærkøretøjer bringer frisk vand til en flygtningelejr i Zaire i august 1994 - få måneder efter folkemordet. Foto: U.S. Army Africa Historical Image Archive

Nordsjællandsk mand anholdt for folkedrab i Rwanda

49-årig mand med bopæl i Nordsjælland mistænkes for at have deltaget i drab på 1000 mennesker.

En 49-årig dansk statsborger er blevet anholdt og varetægtsfængslet for at have deltaget i folkedrabet i Rwanda. Det oplyser Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet tirsdag.

Det er et alvorligt indgreb at skulle sende en dansk statsborger til strafforfølgning i Rwanda. Men efter en meget grundig undersøgelse er det SØIKs vurdering, at der er grundlag for at udlevere ham

Martin Stassen, senioranklager

Anholdelsesaktionen skyldes en anmodning fra det afrikanske land. Rwanda ønsker den 49-årige mand udleveret til en straffesag.

- Det er et alvorligt indgreb at skulle sende en dansk statsborger til strafforfølgning i Rwanda. Men efter en meget grundig undersøgelse er det SØIKs vurdering, at der er grundlag for at udlevere ham, siger senioranklager Martin Stassen i en pressemeddelelse. 

Tager ikke stilling til om han er skyldig

Manden er mistænkt for blandt andet at have deltaget i massakrer i en kirke og på et universitet, hvor flere end 1000 mennesker blev slået ihjel, udtaler senioranklager Martin Stassen i en pressemeddelelse.

Martin Stassen understreger, at de danske myndigheder i denne form for sager ikke tager stilling til, om den tiltalte er skyldig i forbrydelsen, men alene vurderer, om betingelserne i udleveringsloven er opfyldt, og om den udleverede vil kunne få en retfærdig rettergang.

Læs også 46-årig blev knivdræbt i Sandholmlejren: Nu udleveres mistænkt

Manden er anholdt på baggrund af mistanke om folkedrab og forbrydelser mod menneskeheden begået i 1994. I alt blev flere hundredetusinde mennesker dræbt på få måneder.

Boet i Danmark siden 2001

Den anholdte bosatte sig i 2001 i Danmark, hvor han i 2014 fik dansk statsborgerskab. Senere samme år sendte Rwanda en begæring om udlevering.

Læs også Mistænkt krigsforbryder anholdt i Kastrup

Danmark og en række andre EU-lande har tidligere sendt personer til retsforføgelse i Rwanda. Højesteret besluttede eksempelvis i 2013 at udlevere en 51-årig rwandisk statsborger til retsforfølgelse i sit hjemland for krigsforbrydelser. En sag, der i øjeblikket behandles ved domstolene i Rwanda.

Onsdag klokken 9.15 vil manden blive fremstillet i grundlovsforhør ved Retten i Hillerød. Dommeren skal her tage stilling til om manden skal varetægsfængslet. 

Såfremt Rigsadvokaten beslutter at udlevere ham, vil han kunne indbringe afgørelsen for de danske domstole.

800.000 blev hakket til døde på 100 dage i Rwanda

Med macheter og køller med pigge blev hundredtusinder dræbt i Rwanda, i en af de største menneskelige humanitære katastrofer siden Holocaust. Nu ønskes en dansker udleveret. En dansk statsborger blev tirsdag anholdt for at have deltaget i folkedrabet i Rwanda i 1994. 
Det afrikanske land kræver den 49-årige udleveret til en straffesag. 

Her er et overblik over den blodige massakre i Rwanda for 23 år siden: 

* Nedskydningen af præsident Juvenal Habyarimanas fly i april 1994 fremprovokerede et etnisk opgør mellem hutuer og tutsier i det centralafrikanske land. 
* Hutuerne, som Habyarimana tilhørte, svarede straks igen med voldsomme angreb på tutsierne, som var i mindretal.
* Blodbadet varede 100 dage. Næsten 800.000 mennesker mistede livet. Ofrene for massakrerne var tutsier og moderate hutuer.
* Mange blev hakket ihjel med macheter eller køller forsynet med pigge.
* Før massakren udgjorde hutuerne cirka 80 procent af Rwandas befolkning på seks millioner, mens tutsierne udgjorde 15 procent.
* Konflikten sendte hundredtusinder af mennesker på flugt fra Rwanda. 
* Hovedparten slog sig ned i flygtningelejre i nabolandene Tanzania og Burundi, mens andre fandt vej til Europa.
* FN oprettede i december 1994 en krigsforbryderdomstol (ICTR) i Tanzania for behandling af sagerne om folkemord i Rwanda. 

Kilder: AFP/Reuters/Ritzau