Dans med Parkinsons: "Når jeg danser, glemmer jeg min sygdom"

Hver tirsdag samles Parkinsons-ramte i Ishøj for at danse en speciel dans, der hjælper deltagerne med at leve med sygdommen.

Der bliver spillet gamle klassikere som Twist'n'Shout og Dancing Queen, når en lille flok af Parkinson-ramte samles for at danse kroppen og sindet i gang. 

Hver tirsdag arrangerer danselærer, Mette Ørbæk, nemlig Dans Med Parkinsons.

quote Jeg mærker det konkret ved, at jeg bevæger mig mere frit, jeg har bedre bevægelse i min krop og mindre stivhed

Ulla Mikkelsen, Parkinsons-ramt gennem ni år. 

Her instruerer hun deltagerne i en speciel form for dans kaldet PD-dans, som er udviklet til at forbedre Parkinsons-patienters stivhed i kroppen, mens de ryster lemmerne til velkendt musik. Og oven i hatten får de et ordentligt skud dopamin til hjernen: 

- Dansen træner deres rytme, koordination og styrke og så er de en del af et fællesskab med ligesindede. Når de danser til musik, de kender, forøger de den dopamin, som formindskes, når man rammes af Parkinsons, siger Mette Ørbæk. 

Flere end 7000 er ramt af Parkinsons. I Ishøj får de sygdoms-ramte en ekstra mulighed for at komme stivheden i kroppen til livs med dans.

Bedre bevægelse - mindre stivhed

Ulla Mikkelsen er en af de ti fremmødte denne tirsdag. Hun lider af Parkinsons på niende år.

Ligesom de foregående tirsdage er hun mødt op for at få ro i kroppen og for at blive glad i låget: 

- Når jeg danser, så glemmer jeg helt, at jeg har den her sygdom, siger hun.

Ulla Mikkelsen oplever, at dansen hjælper hende med at styre sin krop, selv når hun kommer hjem fra dansetimerne.
Ulla Mikkelsen oplever, at dansen hjælper hende med at styre sin krop, selv når hun kommer hjem fra dansetimerne.
Foto: Ulrik Hornemann - TV 2 Lorry

- Jeg mærker det konkret ved, at jeg bevæger mig mere frit, jeg har bedre bevægelse i min krop og mindre stivhed. Jeg bliver også hurtigere i min tænkning, når jeg systematisk bruger rytmisk musik og dans, fortæller Ulla Mikkelsen. 

quote Når vi laver hård styrketræning, bliver man træt. Det gør man ikke på samme måde her, men alligevel får man det fantastisk velbefindet

Ulla Mikkelsen, Parkinsons-ramt gennem ni år. 

Udvikling gennem bevægelse

Selvom et par af deltagerne ikke kan bevæge kroppen særlig meget, får de alligevel en hel del ud af at være med til dansetimerne: 

- Bare det, at de bevæger en fod, betyder meget. I starten sad nogle af dem ned hele tiden, men nu er de kommet op at stå. Dansen gør, at de udvikler sig løbende, mener Mette Ørbæk.

Blandt deltagerne er Parkinsons-ramte, der har levet med sygdommen i helt op til 28 år.
Blandt deltagerne er Parkinsons-ramte, der har levet med sygdommen i helt op til 28 år.
Foto: Ulrik Hornemann - TV 2 Lorry

Og ifølge Ulla Mikkelsen, der har været med til de fleste dansetimer, er den ugentlige dansetræning sammen med de andre Parkinsons-ramte en særdeles god form for motion: 

- Vi ved, at styrketræning virker, men når vi laver hård styrketræning, bliver man træt. Det gør man ikke på samme måde her, men alligevel får man det fantastisk, fortæller hun. 

Der er stadig masser af plads på Dans Med Parkinsons-holdet, som danser hver tirsdag formiddag på Ishøj Kulturskole. Projektet er kommet i stand ved hjælp af et samarbejde mellem Trygfonden og Parkinsonforeningen. 

Om Parkinsons

Parkinsons sygdom er en af de almindeligste neurologiske sygdomme.

7.300 mennesker i Danmark har Parkinsons, men mange flere er som pårørende påvirkede af sygdommen.

Gennemsnitalderen ved diagnosestillelse er 61 år, men sygdommen optræder dog også hos yngre personer helt ned i slutningen af 20’erne.

Symptomerne varierer meget fra person til person, men hovedsymptomerne er rysten, stivhed i musklerne og langsomme, træge bevægelser. 

Kilde: Parkinsonforeningen

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik