Danmarks vækstmotor tøffer afsted

København er gentagne gange udskreget til det store lokomotiv i forhold til at skabe vækst og arbejdspladser herhjemme. Men nye tal tyder på, at det store lokomotiv har alvorlige problemer med at komme op i fart.

Af de 6.336 virksomheder, der blev etableret i København i 2001, var kun 1.828 tilbage i begyndelsen af 2012. Det betyder, at mere end syv ud af ti selskaber forsvandt på godt ti år.

Det placerer København på en delt sjetteplads med Halsnæs på listen over kommuner, hvor flest selskaber døde fra 2001-2012. På landsplan var det i snit næsten 65 procent af selskaberne, som mistede livet i perioden.

Københavns placering på listen adskiller sig dog i alvorlig grad fra de andre kommuner. Hver sjette virksomhed, der blev stiftet i 2001, blev således etableret i København.

Hænger sammen med den historiske krise

Det viser tal fra Experians erhvervsdatabase, som Kaas & Mulvad har analyseret for Ugebrevet A4.

»Det er rigtigt ærgerligt, og det hænger sammen med, at vi har haft en historisk krise i den mellemliggende periode, der også har ramt nogle af de virksomheder, der startede i 2001,« vurderer underdirektør i Dansk Industri, Kent Damsgaard.

Ifølge vicedirektør Anders Hoffmann, Erhvervsstyrelsen, er det skidt, at så relativt få københavnske virksomheder har vokset sig store og solide i de seneste ti år.

»Hovedproblemet er, at der ikke er flere, som er startet op i den periode og braget gennem lydmuren,« mener han.

Kun 32% af nystartede københavnske virksomheder overlevede mellem 2001 og 2012

Situationens alvor understreges af, at OECD for få år siden slog fast, at Hovedstadens erhvervsliv er afgørende for Danmarks muligheder for at skabe vækst og arbejdspladser. Hver gang, der skabes 100 arbejdspladser i Hovedstaden, skabes der 20 i resten af landet, vurderede OECD:

»Regionen står for næsten halvdelen af Danmarks nationalprodukt,« hed det i en OECD-analyse af 78 storbyområder med mere end 1,5 millioner indbyggere.

I forhold til de øvrige regioner klarer Region Hovedstaden sig også dårligt.

Fra 2001 til 2012 var det kun 32 procent af virksomhederne i hovedstaden, som overlevede. I samme periode var det mere end 38 procent i Region Nordjylland, hvor flest overlevede. Landsgennemsnittet er knap 35 procent.

Anders Hoffmann, Erhvervsstyrelsen, illustrerer Københavns problemer for Danmark sådan her:

»Hvis du tjener en krone i hovedstaden, er der en sidegevinst på 10-20 procent til resten af landet. For det første, fordi folk bor udenfor København - hvis du eksempelvis bor i Valsø, får byen højere skattebetalinger.

Men også i forhold til underleverandører i resten af landet kan København være med til at trække. København kan dog ikke alene trække væksten i hele Danmark, vi skal have flere vækstcentre. Men København er det vigtigste,« siger han.

Regionsrådformand: Det er en det af storbyens naturlige liv

Formanden for det regionale Vækstforum Hovedstaden, regionsrådsformand Vibeke Storm Rasmussen (S), anlægger en mere ubekymret tone over for de mange firmaer, som er forsvundet i København det seneste tiår. Det er på sin vis en del af storbyens naturlige liv, vurderer hun.

Men Vibeke Storm Rasmussen mener samtidig, at København og Hovedstaden har muligheder for at blive en stærkere vækstmotor end i dag.

»Hovedstaden skal åbne sig op. Hvis du ser, hvor der er vækst i øjeblikket, er det der, hvor der er storbycentre, som smelter sammen. Og derfor arbejder vi på at øge samarbejdet med Stockholm, Oslo, Göteborg og Hamborg. De er jo vores nærmeste oplande. Vi har nogle muligheder i at slå os sammen, og der ligger København helt enestående,« siger Vibeke Storm Rasmussen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik