Danmarks første mobilhund: Freja har næse for telefoner

Freja er Kriminalforsognets seneste våben mod mobiltelefoner i de danske fængsler - og der er brug for hende.

9-årige Freja er teknisk Danmarks første mobilhund nogensinde. Vi tilføjer 'teknisk', fordi 10-årige Fraukje få minutter efter, Freja tirsdag bestod sin endelige test, også kunne kalde sig mobilhund.

De to ældre damer er Kriminalforsognets seneste våben mod mobiltelefoner i de danske fængsler, og der er hårdt brug for dem. I de seneste år er der årligt fundet mellem 1700-1900 mobiltelefoner i de danske fængsler og arresthuse.

- En mobilhund er en hund, der kan søge og finde mobiltelefoner, og den vil blive brugt i fængsler og arresthuse - primært i de lukkede fængsler, siger Jørgen Hansen, der er hundefører og træningsleder ved Kriminalforsorgen, til TV 2 Lorry. 

Han påpeger, at hundenes job er svært, for mobiltelefoner har ikke en særlig kraftig fært. Den kraftigste duft er fra batteriet, der er lavet af lithium. Men så er det jo heldigt, at hunde har en fordel fra naturens side. 

- Deres lugtesans er halvanden million gange bedre end menneskers, og der er endnu ikke lavet en maskine, som kan det samme som en hundenæse, siger Jørgen Hansen.

Idéen om mobilhunde blev født, da man i starten af året fandt ud af, at fire personer, der var varetægtsfængslet i forbindelse med terrorangrebet i København sidste år, havde haft adgang til mobiltelefoner i fængslet. 

- Vi anede ikke, om det kunne lade sig gøre at træne hunde til at finde mobiltelefoner, men det har vist sig, at det kan de godt. Freja og Fraukje er narkohunde og vant til at søge, og nu er vi ved at træne fire nye hvalpe, der også skal være mobilhunde, siger Jørgen Hansen. 

Freja og Fraukje var tirsdag igennem en regulær eksamen - og de bestod begge til et 12-tal, lyder det fra hundeføreren.

- Der var gemt seks mobiltelefoner i en spejderhytte og en tilhørende have. Vi havde 10 minutter til udendørs søg og 30 minutter til indendørs søg, og begge hunde fandt alle seks mobiler. Det er vi meget stolte af, siger han. 

Jørgen Hansen og Freja får dog ikke tid til at læne sig tilbage og hvile på laurbærerne.  

- Jeg har fået den første opgave i morgen. Vi håber på at blive brugt, og det tror jeg også, at vi vil, men vi kender ikke rigtig omfanget endnu, siger Jørgen Hansen.

Jørgen Hansen og kollegaen Bo Jørgensen startede med træningen af Freja og Fraukje omkring 1. marts.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik