Danmarks femte nationalpark er nu en realitet

Nationalpark Kongernes Nordsjælland er efter 12 års arbejde en realitet.

Nu bærer et meget stort lokalt forarbejde gennem mere end 10 år endelig frugt.

Danmarks femte nationalpark er helt på plads.

Nationalpark Kongernes Nordsjælland bliver med sine cirka 26.250 hektar den næststørste danske nationalpark, som spreder sig over både Fredensborg, Gribskov, Halsnæs, Hillerød og Helsingør. 

Omkring halvdelen af nationalparken er såkaldt Natura 2000-område, hvilket betyder, at man her beskytter en række truede, sårbare og karakteristiske dyr, fugle, planter og naturtyper. 

Derudover er de mange historiske kulturspor inddraget - heriblandt parforcejagtsystemet i Gribskov, Fredensborg Slot, Krongborg, Esrum Kloster og de gamle industrimiljøer i Hellebæk og Frederiksværk. 

Nationalparken omfatter også 80 lodsejeres private arealer, som kommunerne har været i dialog med. 

Så ligger det fast. Danmarks femte nationalpark - Kongernes Nordsjælland - bliver virkelighed

Nationalparken skrumpede - men voksede igen

Kongernes Nordsjælland kom i vælten i efteråret, da det kom frem at flere tusinde kvadratmeter skov var forduftet fra planerne. 

Da forslaget kom i høring var de statsligt ejede skovarealer i Gribskov og Halsnæs ikke længere en del af planerne, og det fik blandt lodsejer Esben Ingerslev ved Højbjerg Hegn i Helsinge til at kontakte TV 2 Lorry.

Han havde frivilligt skudt jord i projektet, og følte sig taget ved næsen. Det samme gjorde borgmestrene fra de fem nordsjællandske kommuner, der krævede svar fra miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen.
 
Dét kom aldrig, men forligskredsen bag nationalparkloven har alligevel lyttet. Alle områder, som borgmestrene fremhævede, er alligevel blevet en del af Kongernes Nordsjælland. 

- Det er rigtig fint, at vi har fået inddraget de statslige naturområder, som de fem nordsjællandske kommuner har peget på. Det bidrager til en mere sammenhængende nationalpark, hvilket er meget vigtigt, udtaler Konservatives miljøordfører Mette Abildgaard til TV 2 Lorry. 

Hun gav tilbage i oktober udtryk for, at hun støttede den nordsjællandske undren.

 
 
Foto: Miljøministeriet

Ministeren vil stadig ikke forklare forsvundne arealer

I en pressemeddelelse udtaler Esben Lunde Larsen, Venstre, Miljø- og Fødevareminister, at han er meget tilfreds med, at Nationalpark Kongernes Nordsjælland nu er helt på plads. 

- Med sine store skove og søer er Danmarks nye nationalpark fuld af unikke og enestående elementer af den danske natur. Både private lodsejere og kommunerne fortjener stor ros for det store engagement, de har lagt i projektet fra dag ét. Jeg ser frem til at følge den fortsatte udvikling af Kongernes Nordsjælland, siger han. 

Til spørgsmålet om, hvorfor han aldrig har givet hverken kommuner eller lodsejere en forklaring på, hvorfor nogle skovarealer - til stor undren - forsvandt, svarer ministeren:

- Man skal nok få svar, når tid er, og tiden den er, når høringen er ovre. Vi giver ikke svar midt i en høring, men venter til høringen er ovre.

Vil du så fortælle kommunerne nu, hvorfor deres forslag ikke var inkluderet fra start af?

- Nej, det er slet ikke relevant. Vi har lagt et forslag frem fra Miljø- og Fødevareministeriets side, det har været i høring, vi har lyttet til høringen, og så ligger der et resultat i dag, siger Esben Lunde Larsen.

Bestyrelsen for Nationalpark Kongernes Nordsjælland kommer til at bestå af 12 medlemmer indstillet af Fredensborg Kommune, Gribskov Kommune, Halsnæs Kommune, Helsingør Kommune, Hillerød Kommune, Danmarks Naturfredningsforening, Friluftsrådet, Landbrug & Fødevarer, Danmarks Jægerforbund, VisitDenmark, Naturstyrelsen samt en lodsejerrepræsentant. Hertil kommer to pladser til det lokale nationalparkråd.

Nationalpark Kongernes Nordsjælland forventes at blive indviet i foråret 2018. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik