Danmarks ældste boghandler er død: Men hans hjertebarn overlever

93-årige Ole Parelius drev Klampenborg Boghandel frem til sin nylige død. Og nu ser det ud til, at en anden ildsjæl fortsat vil puste liv i hans 110 år gamle butik.

55 år. Det er så længe Ole Parelius nåede at drive Klampenborg Boghandel, som han købte tilbage i 1964.

Og på trods af sine 93 år fortsatte han troligt med at drive sit hjertebarn frem til sin død.  

Det ser dog ikke ud til, at Ole Parelius tager sit hjertebarn med sig i graven.

- Jeg har købt boghandelen af Oles datter, og jeg har for alvor overtaget butikken her i maj måned. Indtil videre smiler folk, og synes det er sjovt, siger Niels Nørgaard.

Bogbranchen er da heller ikke fremmed for Niels Nørgaard, der ejer Strandberg Forlag. Og det var netop også som leverandør, at han første gang satte sine ben i boghandelen. Og ifølge ham, var det kærlighed ved første blik.

- Jeg fik drømmen om at overtage Oles boghandel allerede for 10-12 år siden, da jeg var i butikken for første gang, og så ham stå på sin stige og sætte bøger på plads, fortæller Niels Nørgaard.

Der efter sit første besøg også blev fast kunde i butikken.

Selv boghandelens facade, der minder om gamle dage.
Selv boghandelens facade, der minder om gamle dage.
Foto: Niels Nørgaard

Ændringer på vej

Ifølge boghandelens nye ejer, vil han forsøge at være tro mod Ole Parelius måde at drive boghandel på.

- Ole lukkede næsten aldrig, og han døde mere eller mindre med bogskoene på. Jeg vil forsøge at videreføre den i samme ånd med bøger fra gulv til loft og nostalgi, så den fortsat er sjov at være i som en ægte Harry Potter boghandel, forklarer Niels Nørgaard.

Selvom han vil fastholde boghandelens ånd, er der dog nogle ændringer på vej.

- Der bliver fremover lagt vægt på bilbøger, postkort, LP-plader og lokalhistorie. Og så er der den markante ændring, at der ikke kommer nye bøger, for de bliver jo købt på nettet, siger Niels Nørgaard.

Butiksdød

Oddsene er ikke umiddelbart med Niels Nørgaards nye investering. Men på trods af, at Klampenborg har været ramt af butiksdød, håber han på, at de trofaste kunder ikke vender ham ryggen. Han ved dog også godt, at mange vælger at handle i de større butikker.

- Jeg satser på at det vil løbe rundt, men jeg tænker da også på ”den lille købmands historie". Folk synes, det er hyggelig, at der er noget småt og særligt, men alligevel er det de store steder, der handles. Det er kun, når de skal bruge convenience, at man husker, at vi eksisterer ellers bruger man ofte de gængse butikker, forklarer han.

Frem til den 1. juni går Niels og rydder op i butikken, så han er ikkei butikken hele tiden. Derfor opfordrer han til at give ham et kald, hvis man har i sinde at lægge vejen forbi.

Den gamle boghandel er langt fra som alle andre.
Den gamle boghandel er langt fra som alle andre.
Foto: Niels Nørgaard

 

 

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik